Страницы

29.01.2009

Український акцент туризму


Здається, через кризу для української туристичної галузі настали скрутні часи. Якщо її й раніше критикували всі - від експертів до простих мандрівників, - то нині від вітчизняних туристичних послуг узагалі можуть відмовитися на 50%.

Крим - порожньо та сумно |На Новий рік у Криму було дорого та порожньо. "Очевидно, більшість українців вирішила зустріти свята вдома", - із сумом констатують у місцевих туристичних фірмах. Проаналізувавши попит на новорічні тури, експерти зробили невтішний прогноз на наступний курортний сезон - улітку цього року продаж путівок знизиться щонайменше вдвічі.

А ще недавно працівники місцевих туристичних фірм сподівалися на краще. Очікувалось, що у зв’язку зі зростанням курсу долара поїздки за кордон подорожчають, і туристи віддадуть перевагу відпочинку в Україні. Проте надії не справдилися. "Не можна було розраховувати, що через підвищення курсу долара вартість відпочинку знизиться - дуже багато готельних баз в Україні прив’язали ціни до курсу долара", - каже Тарас Демура, президент Асоціації лідерів турбізнесу України.

Справді, апетит продавців подорожей продовжує зростати - порівняно з минулим роком, ціни "на Крим" зросли - в середньому на 10-35%. Іще до нового року цю тенденцію намагалися змінити російські представники туристичного бізнесу - вони звернулися з відкритим листом до уряду автономії, закликаючи знизити ціни на путівки і відмовитися від зобов’язань щодо жорстких умов бронювання.

"Не можна сказати, що на Новий рік і Різдво в Криму завжди було багато людей, - говорить Борис Зелинський, директор однієї севастопольської туристичної фірми. - Але помітно, що цього року росіян тут зовсім мало. І приїхали вони не на п’ять-шість днів, як раніше, а лише на два-три. Припускаю, ми втратили близько 30% можливого заробітку. Більше того, не думаю, що люди, вирішивши, що відпочивати за кордоном дуже дорого, подорожуватимуть Україною. Швидше за все, вони взагалі нікуди не поїдуть".

Що ж до цін, то експерти стверджують, що знижувати їх наразі немає можливості. Так вважає директор однієї кримської туристичної компанії. За його словами, щомісяця готелі та бази отримують комунальні рахунки з дедалі більшими цифрами. Окрім того, Україна прив’язана до імпорту, який зріс у ціні.

Карпати - не все так погано | Трохи інша ситуація в Карпатах. У туристичних фірмах жартують: криза ще не досягла українських гір, і на Новий рік та Різдво наші співвітчизники все-таки приїхали сюди. Причому дехто прийняв це рішення в останні хвилини. І ці дехто - переважно молоді люди, які глобально про кризу ще не думали.

Наприклад, в Буковелі на Новий рік майже всі готелі були заповнені. Більш того, після 12 січня, коли припиняють діяти "святкові пакети", вільні місця також навряд чи знайдуться, адже вони вже давно заброньовані. Багато українців вирішили зекономити: "люкс" в Буковелі з 5 по 12 січня коштував 24 654 грн за добу, а після 12 січня - лише 1634 грн.

Деякі експерти стверджують, що ціни на відпочинок у регіоні завищено, і не тільки на свята. "Вартість туристичних послуг у Карпатах щонайменше вдвічі більша, ніж має бути, - вважає Тарас Демура. - Якщо ми хочемо бути конкурентоспроможними, ціни потрібно зменшувати. Гадаю, така можливість сьогодні є. Адже на вітчизняних ринках - кримському та карпатському - дуже низький рівень конкуренції. Проте, окрім можливості, має бути ще й бажання".

Андрій Шкель, заступник директора іншого туристичного агентства, також вважає, що ціни в Карпатах вже сьогодні можна було б знизити на 10-15%.

Якщо минулого року найнижча ціна за добу становила 150 грн, то зараз туристи витрачають щонайменше 200 грн. Господарі садиб виправдовуються: "Ми намагаємося створювати комфортні умови для відпочинку, а це - дороге задоволення". Щоправда, під поняттям "комфортні умови" більшість із них розуміє лише комфортність проживання, при цьому не гарантуються ані зручні під’їзні шляхи, ані сучасні добре освітлені гірськолижні траси, ані наявність штучного снігу.

"Думаю, попит на відпочинок у Карпатах буде, - прогнозує Тарас Ведмідь, директор інформаційно-туристичного центру. - Але пот¬рібна підтримка держави. Якщо порівняти наші гірськолижні курорти зі швейцарськими чи навіть польськими, то ми, звичайно, програємо. Навіть рівень Буковеля не дотягує до європейських стандартів".

Також Тарас Ведмідь говорить про відсутність конкуренції, яка, власне, дуже позитивно впливає на цінову політику. "Наприклад, за нашими дослідженнями, потужності Карпат щодо туризму сьогодні використовуються тільки на 30%. Відповідно, 70% - незайнята ніша. Аби її заповнити, потрібні інвестиції", - пояснює він.

Невтішні прогнози | Хоча робити прогнози - справа невдячна, деякі експерти у сфері туризму все-таки наважилися на це. На їхню думку, цього року люди змушені будуть відмовлятися від довготривалого та дорогого відпочинку, до того ж, дозволятимуть його собі лише раз на рік. Проте є, хоч і маленьке, сподівання на так званий "ефект відкладеного попиту" - ті, хто не поїхав відпочивати взимку, все-таки зроблять це влітку.

Певні надії в туристичній галузі покладаються на в’їзний туризм. За даними аналітиків міжнародної компанії Deloitte, девальвація гривні та укріплення іноземної валюти зроб¬лять нашу країну більш привабливою для гостей з-за кордону. Ця компанія дослідила вплив фінансової кризи на туристичний бізнес у світі. Сьогодні Україна посідає 22 місце за туристичними потоками в Європі, і невдовзі її привабливість для іноземців підвищиться. Цієї думки дотримується і пан Микола Яковина, заступник міністра культури та туризму України. "Звичайно, світова криза зачепить абсолютно всі галузі. Але думаю, що схуднення гаманців багатьох громадян західного світу призведе до того, що українські курорти стануть для них більш привабливими. А потенціал нашої туристичної галузі просто гігантський, - запевняє пан Яковина. - До того ж, туристичну галузь фінансувати не треба - вона сама може окупитися".

Нині такий прогноз видається за нереальний оптимізм. Та й підприємці не поділяють рожевих мрій урядовців.

"Через наших можновладців боюся щось прогнозувати на цей рік, - каже Тарас Ведмідь. - Попит уже скоротився на 40%. У цьому ми звинувачуємо не тільки кризу, а й себе. Можливо, минулого року ми працювали з малорозкрученими регіонами Карпат, можливо, провели мляву рекламну кампанію влітку та на початку осені, сподіваючись, що попит, як і позаминулого року, все одно буде величезним".

Але очікується, що ціни на відпочинок, зокрема у Криму, до літа ще зростуть. Наскільки? Як завжди, усе залежатиме від курсу долара. Хоча у валютному еквіваленті, обіцяють експерти, ціни все-таки будуть нижчими.

"Внутрішній туризм узагалі не піддається жодним розрахункам та оцінкам, тому що це міграція наших громадян у межах України, - продовжує Тарас Демура. - Інакше кажучи, туристи по допомогу щодо організації відпочинку до фірм, як правило, не звертаються, а подорожують самостійно. Проте цього року українці однозначно подорожуватимуть менше. Пояснити це можна просто - туризм в ієрар¬хії потреб наших співвітчизників якщо не на останньому місці, то десь посередині. Це товар не першої необхідності, радше - розкіш. Утім, якщо всі бази відпочинку знизять ціни, то це, можливо, збільшить попит українців на відпочинок цього року. Але з точки зору практики, я у це не вірю - людям нині не до відпочинку".

"Як не прикро визнавати, - каже Борис Зелинський, - прогноз на цей рік такий: буде або просто поганий сезон, або повна катастрофа. Слово "посередній" сьогодні ніхто навіть не вживає".

Тетяна КАТРИЧЕНКО (Главред, № 3, 26 січня - 1 лютого 2009)

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

Теперь туристический маршрут можно создать самому


Министерство культуры и туризма Украины приглашает общественность к сотрудничеству в формировании сети национальных туристических маршрутов к Евро-2012. Об этом шла речь на рабочем совещании Министра Василия Вовкуна, его заместителей и руководителей Госслужбы туризма и курортов Украины по обсуждению концепции государственной целевой программы развития туризма и курортов на 2009-2015 годы и проекта сети туристических маршрутов и туристическо-информационных центров Украины.

Василий Вовкун отметил, что в связи с подготовкой к проведению футбольного чемпионата в 2012 году Министерство культуры и туризма готовит концепцию информационной политики по продвижению национального туристического бренда, в частности, разработку сети туристических маршрутов и туристическо-информационных центров, сообщает Лига.

С этой целью принято решение о создании Государственного реестра туристических ресурсов. Это даст возможность взять на учет и систематизировать объекты национального достояния, имеющие туристическую пригодность. А в дальнейшем разработать единую систему маркетингового обеспечения конкурентоспособности национального туристического продукта на отечественном и мировом рынках. На сегодня, отмечают в пресс-службе Министерства, существует необходимость в согласовании нормативно-правовой базы и порядке кодификации и паспортизации туристических ресурсов и обеспечения контроля над их использованием.

Также в пресс-службе Минкульта отмечают, что в 2012 году Украина должна предстать современной и интересной страной, понятной для мировой общественности, поэтому Министр подчеркнул, что необходимо сформировать целостную и системную идеологию разработки туристических маршрутов:

"Стоит наконец-то избавиться от сентиментально-романтичных веяний в принятии терминологии и быть более современными и смелыми. У нас есть тысячелетняя история и такая богатая и разнообразная культура. Но сегодня стоит не дробить, а надлежащим образом систематизировать все туристические ресурсы через узнаваемые и понятные бренды, которые надолго останутся в сознании иностранных туристов", - отметил Василий Вовкун.

Ведомство осознает важную роль общественности и профессиональных кругов туристической сферы и призывает к сотрудничеству в определении и формировании туристическо-экскурсионных маршрутов страны в подготовке к футбольному чемпионату в 2012 году. Рабочей группой Министерства принято решение о периодическом размещении на сайте ведомства обработанный проект туристических маршрутов каждой области для общественного обсуждения перед окончательным утверждением.
Также министр отметил, что новая концепция государственной политики в сфере туризма и курортов должна оптимизировать функции Министерства в этой сфере: "Мы должны сбросить балласт в виде лишних секторов и объектов ответственности, вместо этого привлечь к границам нашей компетенции более логичные направления. В идеале должны были бы создать Единый государственный орган в сфере туризма и курортов, который бы системно и целостно мог бы реализовать государственную политику сферы".

TourUa.com

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

27.01.2009

Туристичні дива України завойовують світ


Київ – Найвідоміші туристичні об’єкти України – заповідники Асканія-Нова і Подільські Товтри наразі входять до числа лідерів всесвітнього конкурсу «7 нових природних чудес світу».

Вони витримали перший тур, і за прогнозами експертів, мають увійти у так звані «77 чудес» – переможців другого туру. Паралельно розпочалася всеукраїнська акція «7 чудесних туристичних маршрутів України», кожен маршрут, вже зараз готовий приймати українських і закордонних туристів.

У першому етапі всесвітнього конкурсу природних чудес взяли участь 460 об’єктів із усіх країн світу. Українські природні дива успішно конкурують з такими відомими пам’ятками, як Ніагарський водоспад між Сполученими Штатами і Канадою чи Бар’єрний риф Австралії. Рейтинг визначається за СМС-голосуванням, яке триває на сайті конкурсу. Щоби підтримати українські Асканію і Товтри, з першого березня розпочнеться потужна кампанія соціальної реклами, каже керівник проекту «Сім чудес України» Микола Томенко.

«Ми ризикнемо вийти за межі нашої держави, працюючи над формуванням позитивного, красивого, історичного, культурного і природного образу України, і спробуємо поборотися за призові місця в акції «Сім нових світових чудес природи». 7 липня цього року за інтернет-голосуванням буде визначено 77 світових чудес. А далі буде працювати ЮНЕСКО, доки у 2011 році не буде визначено сім всесвітніх див», – зазначив Томенко.

Бюджет економить на Асканії-Нова | За словами експертів, економічна криза практично не впливає на перебіг і світового, і всеукраїнського конкурсів чудес. Тим більше, що Микола Томенко, агенція «УНІАН» та інші партнери цих проектів залучають виключно недержавні кошти. Єдина проблема – те, що заповідник «Асканія-Нова» фінансує Мінагрополітики, і зараз разом із цим міністерством недоотримує коштів на розвиток. Проте керівник Державної служби туризму і курортів Анатолій Пахля вважає, участь у подібних конкурсах є стимулом формувати нову потужну туристичну мережу європейського зразка в Україні.

«Україна – насправді унікальна, з точки зору її розвитку як туристичної держави. Подібні акції – безцінні, бо вони дають нам змогу презентувати в Україні та за її межами наші туристичні ресурси й маршрути. Але туристичний маршрут – це не просто лінія на карті: це передусім вивчення культурного, історичного, природнього потенціалу територій, що залучаються до маршрутів, і пристосування їх до того, щоб вони були максимально відвідувані», – наголошує Анатолій Пахля.

Туристу криза – не перешкода | Туристична привабливість України зростає попри економічні негаразди. Так лише за 9 місяців минулого року її відвідало понад 20 мільйонів закордонних туристів, що на 12% більше, ніж торік. Зокрема, Асканію-Нова щороку відвідують близько 100 тисяч осіб на рік, Подільські Товтри – понад 30 тисяч.

Наразі в Україні розбудовують 64 нові туристичні маршруті з усією інфраструктурою. 27 вересня, у день завершення конкурсу «7 чудесних туристичних маршрутів України», вони приймуть перших туристів. І увесь цей потенціал буде включено до туристичних програм Євро-2012.

© Євген Солонина
radiosvoboda.org

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

26.01.2009

На Закарпатті перші сміливці обкатали траси нового зимового курорту "Красія"


Перші любителі швидкісних лижних спусків - переважно гості з Києва та інших областей України - скористалися послугами нового зимового курорту "Красія", що відкрився у закарпатському селі Вишка.

Турбаза має дві траси довжиною 1200 і 1800 метрів та крісельні гірськолижні витяги на схилах гори Красія, звідси й назва.

Цьогоріч проблем зі снігом не було, та все ж снігові гармати напоготові. Щогодини тут обслуговують до трьох тисяч чоловік. Для них - не тільки катання на лижах, але й різні акції та шоу-програми. Добра слава про новий курорт шириться швидко, отож відбою від бажаючих відпочити тут немає. Тим паче, що у зв'язку зі складнощами в оформленні шенгенських віз та подорожчанням долара багато заможних українців, які відпочивали раніше у Європі, тепер переорієнтувалися на рідні Карпати. Ціни у "Красії" помітно нижчі, ніж, скажімо, у сусідній Словаччині, а сервіс не уступає європейському.

До речі, торік на Закарпатті відкрилося 16 туристичних баз, ще 40 готуються до здачі через рік-два. Стали до ладу 5 гірськолижних витягів, три з них - крісельні. Кількість туристів, які відвідали Закарпаття минулого року, збільшилась майже на 40 відсотків.

www.UA-Reporter.com

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

Як будуть відроджувати Київ підземний…


Щороку до Києво-Печерської лаври приїздять сотні туристів з усього світу: помолитися у храмах та побувати в підземних печерах, де зберігаються мощі святих. Однак лаврські підземелля – це тільки частина підземного світу столиці, який уже дослідили учені та зробили доступним для відвідувачів. Усього ж у столиці налічується понад 300 підземель, із них досліджено лише кілька десятків.

Київська міська державна адміністрація вирішила досліджувати печери на території міста. Про це повідомила прес-служба міськадміністрації з посиланням на відповідне розпорядження адміністрації.

Для організації досліджень адміністрація створила комісію з 10 чоловік на чолі із заступником голови адміністрації Віталієм Журавським. Комісія повинна скласти перелік печер та їх місця розташування.

За результатами дослідження міськадміністрація має намір розробити заходи для виконання захисних робіт зі збереження печер.

Нагадаємо, у травні 2005 р. у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври на глибині близько 6 метрів стався обвал ґрунту обсягом 10-15 кубометрів.

Фахівці сподіваються, що ситуація незабаром зміниться, і відкритими для туристів стане набагато більше підземних об’єктів: днями столична мерія створила спеціальну комісію для вивчення київського підземного світу.

Основне її завдання – скласти карту всіх печер Києва та зробити все можливе для їхнього збереження. Наразі найбільш вивченим є печерний комплекс Києво-Печерської лаври. А таємниці інших печер, зокрема, їхнє місцезнаходження та дату виникнення, вченим ще треба розгадати.

– Вивчити печери – справа благородна, але набагато важливіше зберегти їх як культурну спадщину, – зазначив кандидат історичних наук, співробітник Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень Тимур Бобровський. – Так, ми багато чого знаємо про Києво-Печерський підземний комплекс: його довжина – понад 500 метрів, тут три підземні церкви: Введенська та Антоніївська ХІ століття та Варлаамівська ХVІІ ст.

А от дату заснування Звіринецького підземного монастиря (теж на території Лаври) ще й досі не визначено. Відомо тільки, що з’явився він за часів Київської Русі. Але перш ніж братися за збереження печерних споруд, треба визначити, де саме вони розташовані (відомо тільки, що більшість із них розташовані на Правому березі), потім з’ясувати, в якому вони стані (на жаль, більшість із підземель недоступні для вивчення, оскільки входи до них засипані землею або камінням), визначити коло найбільш цінних пам’яток, дослідити їх, реставрувати і створити в них музеї. Отож, роботи в нас непочатий край – затримка тільки за державним фінансуванням.

КОМЕНТАР. Владислав СИВИЦЬКИЙ, науковий співробітник відділу «Київ підземний» Музею історії Києва:

– Будь-яке вивчення проблем печер потребують великих фінансових вкладів. Мерія цього не робила вже років із 14. Усі заходи, що робить наш відділ, проводяться за власний рахунок установи та на кошти меценатів. У Києві є близько 300 печерних об’єктів. Основними з них є Лаврські печери, які мають окреме фінансування та неабияку історичну цінність. Рештою печерних об’єктів займається наша установа.
Також ми опікуємося кількома великими печерними монастирями. Але на детальне вивчення цих об’єктів ми не отримували ні копійки від мерії. Так було донині.

Можливо, створення спеціальної комісії для вивчення підземель столиці якось прискорить вирішення цієї проблеми. Усі заходи, які потрібні для порятунку печер, ми давно розробили (мерія неодноразово отримувала від нас програму щодо збереження пам’яток) і готові впроваджувати їх хоч сьогодні – та за які кошти?
Передусім ми клопоталися про Глинецький та Звіринецький монастирі, – вимагали створення тут заповідних комплексів. Але конкретних відповідей від влади поки що немає. Відомо, що Глинецький монастир з’явився на карті Києва одночасно з Лаврою, а Звіринець – це пам’ятка ХІІ–ХІІІ століть. Цінність цих печер можна порівняти із цінністю Лаври.

Для віруючих людей – це святі місця. За легендою, Глинецький монастир створений тим самим Феодосієм Печерським, який вважається і засновником Лаври. Може, для широкого загалу людей ці пам’ятки і не становлять особливої цінності, але для істориків їхню значимість важко переоцінити. Це унікальні пам’ятки не тільки для України, а й для Європи загалом. Таких печерних монастирів, та ще в такій кількості, немає у жодній європейській столиці...

"Газета.ua",
«День»,


© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

24.01.2009

Батурин Черниговской области станет мощным центром духовного единения украинцев


22 января 2009, Информационное агентство "Українські Новини", сообщило, что Президент Украины Виктор Ющенко надеется, что Батурин Черниговской области станет мощным центром духовного единения украинцев. Об этом говорится в сообщении пресс-службы главы государства.

Такое мнение Ющеннко высказал во время выступления на праздничных мероприятиях по случаю открытия культурной композиции "Гетманская слава" на территории Национального историко-культурного заповедника "Гетманская столица" в городе.

Глава государства подчеркнул, что возрожденный Батурин должен стать примером возобновления исторической памяти и возрождения духовности украинского народа.

"Сегодня мы возвращаем Батурин в нашу историю, в наше национальное сознание и в наши души. Возрожденная гетманская столица для нас и для наших потомков станет символом борьбы, непокоренности и непобедимости украинского духа", - сказал он.

Президент также подчеркнул символичность того, что в День Соборности на праздничные мероприятия в Батурин прибыли представители всех регионов - от Карпат, Полесья до Крыма.

Участие в мероприятиях приняли также секретарь Совета национальной безопасности обороны Раиса Богатырева, вице-премьер-министр Иван Васюник, министр иностранных дел Владимир Огрызко, министр обороны Юрий Ехануров, министр культуры и туризма Василий Вовкун, председатели областных государственных администраций, местные власти.

Как сообщало агентство, в сентябре Верховная Рада отнесла поселок Батурин Бахмачского района Черниговской области к категории городов районного значения.
В марте Ющенко поручил Кабинету Министров предпринять меры по созданию до 1 сентября 2009 года в Батурине военного лицея на 1 500 человек для обучения и воспитания в нем учеников 5-12 классов.

Также Президент пообещал передать предметы гетманской эпохи из личной коллекции в музей гетманства в Батурине.

21 ноября 2007 года Ющенко поручил Кабмину до конца 2010 года восстановить ряд исторических зданий на территории заповедника "Гетманская столица" в Батурине Черниговской области.

ukranews.com

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

Национальный историко-культурный заповедник «Гетманская столица» встречает народного Президента


Президент отбыл в Батурин, где примет участие в открытии объектов на территории Национального историко-культурного заповедника «Гетманская столица»

22 января 2009 г. в День Соборности Украины, Президент Украины Виктор Ющенко отбыл в Батурину, где примет участие в открытии на территории Национального историко-культурного заповедника «Гетманская столица» скульптурной композиции, посвященной пяти гетманам, деятельность которых связана с Батурином, части восстановленной цитадели крепости и т.д., других торжественных мероприятиях в Батурине.

Глава государства также примет участие в церемонии награждения по случаю Дня Соборности Украины выдающихся представителей национальной элиты.

Тема Батурина и тема Соборности органически связаны, поскольку являются неотъемлемыми составляющими единого процесса украинского государственного строительства, борьбы за независимое и соборное украинское государство. Батурин - украинский город-феникс. Трижды его уничтожали, и всегда оно восставал из руин. Гетманскую столицу можно считать символом бессмертной идеи украинской государственности. Восстановление гетманской столицы как символа борьбы и непокоренности украинцев необходимо для будущих поколений, чтобы они гордились прошлым своего народа и на основе этого создавали будущее Украинского государства.

Восстановленные в Батурине памятники и монументы - пример того, как надо возрождать нашу память, нашу гордость за великих предшественников, за наш народ.
Одним из ключевых мероприятий, проходивших сегодня на территории Государственного историко-культурного заповедника "Гетманская столица" с участием Президента Украины Виктора Ющенко, стало открытие реконструированной Цитадели Батуринской крепости.

Сначала Глава государства и сопровождающие его лица возложили венки к Памятному Кресту жертвам батуринской трагедии, а потом осмотрели восстановленные на территории Цитадели сооружения - гетманский дворец, деревянную церковь Воскресения Господнего и крепостные каменные стены. В храме, где ныне покоятся останки погибших защитников и жителей Батурина, Виктор Ющенко поставил свечу, послушал пение черниговского камерного хора имени Бортнянского. В гетманском дворце состоялось подведение итогов акции "Подари Батуринскому заповеднику экспонат", начатую Президентом Украины.

Меценаты дарили заповеднику картины, иконы, книги, монеты, другие вещи, которые пополнят экспозиции музеев и выставок заповедника. Виктор Ющенко поблагодарил всех, кто приобщился к возрождению гетманской столицы, - строительные компании, рабочих, области, за которыми был закреплен тот или иной объект.

Из Цитадели Президент отправился в музей археологии Батурина, впервые открывший свои двери для посетителей. Три зала освещают историю Батурина от периода неолита до 1708 года, когда гетманская столица была разрушена. Глава государства был не просто удовлетворен увиденным в Батурине, но и поражен объемами выполненных здесь работ, их качеством.

Во дворце Кирилла Разумовского Президент Украины принял участие в торжественной церемонии награждения по случаю Дня Соборности Украины. Почетные звания и награды получили те, кто сделал весомый вклад в возрождение Батурина. Среди них - председатель совета директоров компании "Индустриальный союз Донбасс" Сергей Тарута, главный архитектор Черниговской области Владимир Павленко, доцент Национальной академии искусств и архитектуры Украины Богдан Мазур, директор Национального историко-культурного заповедника "Гетманская столица" Наталья Реброва и многие, многие другие.

ukrinform.ua
president.gov.ua


© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

Батурин возродился вновь!








22.01.2009

Горнолыжный курорт "Буковель": модно и здорово!


Горнолыжный курорт "Буковель" расположен в с. Паляница, Ивано-Франковской области в 10 км от Яблуницкого перевала на высоте 920 метров. До Ивано-Франковска около 95 км, до Яремче около 30 км, до Яблуницы около 15 км, до Татарова около 12 км, до Ясиня около 25 км, до Ворохты около 15 км. Рядом г.Синяк (1665 м) и Хомяк (542 м). Название произошло от названия горы Буковель высотой 1129 метров, расположенной рядом с комплексом.

Отдых в Буковеле – приятный и удобный; горы, которые будто обступили "Буковель" со всех сторон, закрывают его от холодных зимних ветров, что создает комфортные условия отдыхающим. Лыжные трассы проходят на специально подготовленных склонах с травяной основой. Все трассы оборудованы снеговыми пушками и защищены от прямого солнечного луча, благодаря чему снег держится дольше. Трассы для катания готовятся специальной снегонапыляющей и снеготрамбовочной техникой. Освещение склонов позволяет кататься в вечернее время. Для любителей другого рода развлечений Буковель тоже будет интересным

Курорт располагает 14 горнолыжными подъемниками: 11 четырехкресельных подъемников длиной от 652 до 1947 метров; 1 двукресельный длиной 1000 метров; 1 трехкресельный длиной 1100 метров; 1 бугель длиной 957 метров. Также есть мультилифты. Работают снеговые пушки, освещение некоторых трасс. Трассы различного уровня сложности: от простых до самых сложных. Всего 81 трасса на склонах гор: Буковель (1127 м), Черна-Коева (1246 м), Довга (1372 м).

aav.com.ua

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

11.01.2009

В декабре 2008 г. подорожало все


Индекс потребительских цен (ИПЦ) по Украине в декабре п.г. составил 102,1%. Повышение цен наблюдалось во всех регионах страны.

По Николаевской области этот индекс составил 101,9%. Рост цен главным образом, обусловлен повышением тарифов за пользование населением природным газом, подорожанием бытовой техники, аудиотехники и оборудования для обработки информации, медицинских товаров и оборудования, а также отдельных продуктов питания. За 2008 год по Украине ИПЦ составил 122,3%, по области –121,8%.

За последний месяц 2008 года на потребительском рынке области продукты питания подорожали на 0,7%. Существенно выросли в цене фрукты – на 5,9% (за счет подорожания бананов на 26,6%), молоко, сыр и яйца – на 4,3%, среди них наиболее подорожали яйца – на 9,2%.

На непродовольственном потребительском рынке области в декабре 2008 года (под влиянием подорожания природного газа на 35,1%, отопления и горячей воды – на 5,3%, оплата за жилье, воду, электроэнергию, газ и прочие виды топлива) в целом выросла на 5,4%. Кроме этого, увеличилась квартирная плата – на 1,8%, стоимость материалов для содержания и ремонта жилья – на 2,4%.

Отдых и культура подорожали на 6,9%. Наибольше выросли в цене фото- и туристические услуги – на 26,5% и 18,3%, соответственно. Аудиотехника, фотоаппаратура и оборудование для обработки информации стали дороже на 10,3%, цветы живые – на 9,9%, газеты, книги и канцелярские товары, а также игрушки – на 2,3%.

ГУ статистики в Николаевской области

mk.mk.ua

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

10.01.2009

Патріарх Київський i всiєї Руси-України Філарет особисто освятив 4 січня нову Свято-Вознесенську церкву у Водяниках на Звенигородщині


Того ж дня він нагородив високими відзнаками Української православної церкви Київського патріархату черкащан, котрі зробили найбільший внесок в укріплення православної віри.

Зокрема, орден Святого Михаїла отримав губернатор Черкащини Олександр Черевко, а його дружина Катерина Черевко – орден Варвари Великомучениці.

Новозбудована Свято-Вознесенська церква – невелика, проте надзвичайно ошатна, а її архітектуру витримано в стилі козацької церкви XVII століття. Дерев’яні стіни, майстерно різьблений іконостас та старовинні українські ікони, писані на дошках, повертають в атмосферу сивої давнини, коли у цьому селі ще стояли три церкви – Миколаївська, Михайлівська та Свято-Вознесенська.

В радянські часи всі три були знищені… Нині стараннями двох уродженців села – Олександра Черевка та Миколи Щербини, їхні земляки знову мають дві церкви, а Патріарх висловив сподівання, що з часом і третю – Михайлівську, церкву теж повернуть до життя…

"Прес-Центр"

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

4 300 іноземців порушили правила перебування в Україні з початку 2009 року


На кордоні України за 9 днів нового року виявлено 4 300 іноземців, які перевищили термін реєстрації паспортних документів в країні. 4 080 з них є громадянами країн Євросоюзу, повідомила Державна прикордонна служба.

Виявлення порушників стало можливим завдяки встановлення в кінці 2008 року в пунктах пропуску через державний кордон України автоматичної системи.

В цілому, за свята в пунктах пропуску через державний кордон було виявлено більше 2 000 громадян Польщі, які порушили терміни реєстрації паспортних документів, майже половина з них пропущені на в'їзд до України і лише близько 150 осіб притягли до адміністративної відповідальності за порушення правил перебування в Україні.

Держприкордонслужба нагадує, що відповідно до чинного законодавства термін перебування в Україні для іноземців і осіб без громадянства з держав з візовим порядком в'їзду дорівнює періоду дії візи, але не більше 90 днів, якщо інший термін не визначений міжнародними угодами; для іноземців і осіб без громадянства з держав з безвізовим порядком в'їзду - не більше 90 днів впродовж 180 днів, якщо інший термін не визначений міжнародними угодами; для іноземців і осіб без громадянства з держав - членів Усесвітньої торгової організації - не більше 180 днів протягом року.

За порушення правил перебування в Україні може бути накладений штраф в розмірі до 680 гривень або оголошено про заборону в'їзду до української держави на термін до 5 років.

newsru.ua/ukraine

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

У Британії вперше осудили чоловіка, який напоїв свого собаку


31-річний британець напоїв в минулі святкові дні собаку по кличці Бронкс горілкою з пивом

У Британії вперше осудили чоловіка, який напоїв свого собаку (Фото: zoosite.ru)
Вперше в історії британського правосуддя винним визнана людина, що напоїла алкоголем собаку. Відповідна ухвала суду англійського міста Брістоль опублікована сьогодні у Лондоні. Після слухань він був визнаний винним в спаюванні собаки і засуджений до 150 годин громадських робіт.

У ході судових слухань було встановлено, що 31-річний Ендрю Уїлсон напоїв в минулі святкові дні собаку по кличці Бронкс горілкою з пивом.

Ветеринари визначили, що доза спиртного, одержана американським бульдогом перевищувала граничний ліміт, встановлений у Великобританії для водіїв автотранспорту.

Наслідком цього стала подача активістами впливової в країні організації з захисту тварин - RSPCA судового позову проти Уїлсона. Після слухань він був визнаний винним в спаюванні собаки і засуджений до 150 годин громадських робіт. Підстава вердикту - закон від 2006 року, що захищає права тварин.

Одночасно суд позбавив Уїлсона права заводити протягом найближчих 12 місяців "теплокровних ссавців".

tsn.ua/ua

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

09.01.2009

На Закарпатті гине унікальний Невицький замок


Нічий – означає приречений на загибель. Унікальний Невицький замок XIII-го століття під Ужгородом потребує негайної реставрації.

У Центральній Європі таких об’єктів майже не збереглося і міжнародні фонди готові фінансувати проект його порятунку. Але замку юридично не існує. За радянських часів його назвали руїною, а тому фортеці немає на балансових паперах ані міста, ані області, а значить і угоди укладати ні з ким.

Держава за останні роки на реставрацію середньовічного палацу не виділила ані копійки. Розвалитися йому не дають фанати-науковці, волонтери та закохані у романтику туристи.

На Закарпатті через безгосподарність гине унікальний Невицький замок. Фортеця не перебуває на жодному балансі - ані села, ані району, ані області. Через це на її порятунок неможливо залучити гроші. Міжнародні фонди готові фінансувати реставрацію, та не мають з ким укладати угоду.

Олександр Дзембас, керівник громадського об’єднання «Невицький замок»:

"Хотіли навіть допомогти і виділити певні кошти під реалізацію проекту і консервацію об’єкту "Невицький замок". Але не могли цього зробити, адже пам’ятка практично була безхозною".

Замок розташований на території села Невицьке. Його голова виправдовується: за радянських часів фортецю називали руїною. Тому жодних документів пам’ятка 13-го століття не має. А процедура надання їй юридичного статусу досить складна.
Олександр Чундак, голова села Невицьке:

"Ми його визнаємо безгосподарним, даємо оголошення в газету, рік витримуємо. Через рік через суд визнає власністю невицької громади цей замок. Тоді можна буде щось уже розмовляти про якісь інвестиції".

Обласні чиновники стверджують: споруда визнана пам’яткою національного значення. Замок взяла під охорону держава, але грошей на реставрацію уряд не дає.

Томаш Сопко, головний спеціаліст управління культури з питань охорони культурної спадщини Закарпатської облдержадміністрації:
"Є така Державна програма охорони об’єктів культурної спадщини, нам за останні роки не виділялося жодної копійки".

Невицький замок славиться автентичною архітектурою. Із середніх віків фортецю жодного разу не перебудовували. У Центральній Європі такі об’єкти можна перерахувати на пальцях руки. Місцеві історики воліли б у стінах замку відтворити справжнє середньовіччя, на що треба не менше півтора мільйона гривень фінансування. Поки ж власними силами рятують стіни палацу від руйнування.

УНІАН

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

04.01.2009

Рада решила сократить финансирование Минсемьи


Верховная Рада решила сократить финансирование Министерства по делам семьи, молодежи и спорта на 22,4%, или на 275,89 млн. гривен с 1,233 млрд. гривен, выделенных в 2008 году, до 957,11 млн. гривен в 2009 году.

Об этом говорится в законе "О государственном бюджете Украины" на 2009 год.

885,411 млн. гривен будет выделено из общего фонда и 71,699 млн. гривен - из специального.

Как сообщало агентство, в проекте госбюджета-2009, который был внесен в Раду Кабинетом Министров 23 декабря, предлагалось сократить финансирование Минсемьи на 23% до 948 млн. гривен.

Информационное агентство "Українські Новини"

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

03.01.2009

Підсумки опитування "Український туризм очима української преси"


Підведені підсумки традиційного опитування українських журналістів туристичної тематики - "Український туризм очима української преси".

Його організатор - Асоціація журналістів "Туристичний прес-клуб України" - цього року розіслала анкети 50 журналістам Києва, Львова, Донецька, Харкова і Криму з питаннями про кращих у туристичній сфері за 15-ма номінаціями. Зокрема, журналісти повинні були визначити кращих в'їзного і виїзного туризму, кращий санаторно-курортний комплекс, кращу авіакомпанію і страхову компанію. Отже, журналісти відзначили хороший сервіс санаторіїв "Миргородкурорт", а також його гнучку цінову політику.

Найцікавішими і одночасно найскладнішими виявилися номінації - "Кращий прес-тур по Україні" і "Кращий зарубіжний прес-тур". В результаті журналістського голосування кращим в Україні був визнаний прес-тур по Херсону, де також цього року пройшов Третій фестиваль туристичної журналістики України.

А ось із кращим зарубіжним прес-туром думки розійшлися - Асоціація вирішила розділити цю номінацію між двома найактивнішими турфірмами: "Лоял" - провідний туроператор чеського напрямку, а також "Албіз-тур" - лідер грецького напрямку.

Кращим туроператором по в'їзному туризму визнаний севастопольський "Кандагар", а по виїзду обраний "TEZ TOUR".

У номінації - кращий санаторний і курортний комплекс 2008 року - журналісти однозначно визначили ЗАТ "Миргородкурорт", який цього разу обійшов своїх конкурентів з Моршина (Львівська область) і Закарпаття.

У новій номінації - "Кращий інтернет-сайт туроператора" варіантів було багато, але переможцем став туроператор "Karyatour". Журналісти відзначили інформативність сайту і його зручну навігацію.

Кращою рекламною кампанією-2008 стала компанія Туреччини. Журналісти відзначили не тільки кількість рекламних роликів на телебаченні, газетних публікацій і інших PR-материалів по Туреччині, але і їхню якість, яка на сьогодні дійсно краще. Також окремим призом відзначили аеропорт "Даламан" (провінція Мугла) і його генерального менеджера Хамді Гювенча, який в 2008 році неодноразово проводив різні заходи з пресою в Україні. На зустрічі з українською пресою він повідомив, що в 2009 році буде організований окремий прес-тур для українських журналістів по провінції Мугла, готується також ряд інших проектів в Україні.

А ось кращим туристичним представництвом, яке працює із засобами масової інформації, журналісти обрали представництво Польської туристичної організації, яке стало організатором декілька прес-турів по Польщі для друкованих і електронних ЗМІ, постійно проводить прес-зустрічі і прес-клуби. Та і генеральним партнером акції "Український туризм очима української преси" став не хто інший, як Польська туристична організація. Як відзначив директор Представництва ПІТ в Україні Влодзімеж Щурек, в контексті підготовки до проведення чемпіонату "Євро-2012" співпраця з українськими ЗМІ особливо актуальна.

Кращі в українському туризмі в 2008 році за наслідками опитування "Український туризм очима української преси":
• 1. СК "ТАС" - краща страхова компанія 2008
• 2. Авіакомпанія "МАУ" - кращий авіаперевізник 2008
• 3. Представніцтво "Польської Турістічної Організації" - за кращу роботу зі ЗМІ у 2008 році по просуванню свого турістічного напрямку в Україні
• 4. Турфірма "Сант Валентин" - краща турфірма з молодіжного та дітячого відпочинку 2008 р.
• 5. Туроператор "TEZ TOUR" - краща турістічна фірма 2008 р. із віїзного туризму
• 6. Посольство Сирії - краще посольство в Україні у 2008 році, що опікується туризмом
• 7. Офіс з інформації та культурі Посольства Туреччині в Україні - за кращу рекламну кампанію щодо просування свого напрямку в Україні у 2008 р.
• 8. Туроператор "Karya tour" - за кращий турістічній інтернет-сайт
• 9. ЗАТ "Миргородкурорт" - кращий санаторний та лікувально-оздоровчий заклад- 2008
• 10. Херсонська облдержадміністрація - за кращий прес-тур 2008 р. по Україні
• 11. Газета "Дзеркало тіжня" - краще друковане відання, що вісвітлює туристичну тематику
• 12. Турфірма "Гамалія" - краща багатопрофільна туристична компанія 2008 р.
• 13. Туроператор "Кандагар" - краща турфірма в'їзного туризму 2008 р.
• 14. Туроператор "Лоял" - за кращий закордонній прес-тур 2008 долі
• 15. Туроператор "Албіз-тур" - за кращий закордонний прес-тур 2008
• 16. Туроператор "Укркурортсервіс" - кращий туроператор по внутрішньому туризму 2008 р.
• 17. Туроператор "ОКСАМІТ-КЛ" - кращий туроператор по внутрішньому туризму 2008 р.
• 18. Аеропорт "Даламан" (провінція "Мугла", Туреччина) - за актівне просування свого напрямку в Україні у 2008 році.

Автор: Станіслав Власенко, www.turnovosti.com.ua

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне