Страницы

16.02.2009

Народний музей у чарівному Гайвороні


Коли приїздиш до, в повному розумінні, провенційного Гайворона, то шукаєш якісь родзинки. Вперше я їх шукав двадцять років тому,коли створював герб цього міста, а в останнє майже три роки тому, коли зустрічався там з друзями журналістами. Тоді розшукали загадкову мотрісу , що являє собою ЗІМ на рейках, для їзди по вузьколійці.

Крім відвідин колишнього аеропорту та берегів чарівного Бугу, я з товаришами потрапив у Гайворонський районний Будинок культури, де мибули просто зачаровані роботами місцевого різбляра Григорія Пилипишена.

Нещодавно цей осередок культури був удостоєний почесного статусу народного музею. Виставка робіт самобутнього митця із села Солгутового, що вже дванадцятий рік діє у Гайворонському районному Будинку культури заслужено набула нового статусу.

У чотирьох експозиційних розділах представлено живопис, художнє різьблення меблів, дерев’яна скульптура та таксидермія (опудала звірів і птахів). Найбільший інтерес і захоплення відвідувачів викликає Пилипишен-різьбяр. Феномен самородка – в оригінальності й неповторності творів, своєрідному баченні й відтворенні дійсності. Філософські роботи («Мислитель», «Портрет матері», «Портрет літньої жінки», «Корені й пагони», «Годинник») спонукають до роздумів про сутність життя, цінності вічні й минущі. Усіх див творця не злічити. Днями талановитому митцю виповнилося 60 років.

У книзі відвідувачів я з товаришами знайшов багато відгуків відомих в Україні людей. Деякі роботи митця присутні у музеї лише на світлинах бо потрапили до приватних колекцій. Одна з робіт, що символізує «гору влади» подарована автором Президенту України Леоніду Кучмі. А нещодавно одну з робіт дивовижного майстра побачив і на обласній виставці у Будинку народної творчості в Кіровограді.

Народний музей окраса Гайворона та краю, що дав світові багатьох митців, політиків та інші помітні постаті, серед яких Євген Марчук та Ігор Крутий. Нині є надія на розширення експозиції чудового музею.

ХайВей

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

Комментариев нет: