Страницы

12.10.2011

Деякі підсумки Сьомого осіннього туристичного форуму у Києві


В столиці завершив роботу VІІ Український туристичний форум - 2011. Протягом двох днів 10-11 жовтня лідери туристичного бізнесу обмінювались власними історіями успіху та планами на майбутнє.

Екзотичні нині маршрути до Чилі, Йорданії, Бразилії, Шрі-Ланки тощо вже в недалекому майбутньому можуть стати доступніші туристам із України. А поки що дедалі більше наших співгромадян у пошуках гарного відпочинку вирушають у не такі далекі, але все ж заморські країни.

Так, за перші вісім місяців 2011 р. майже на п’ять відсотків збільшився туристичний потік українців у Туреччину. Це стало приємною несподіванкою для приймаючої сторони:
«На початку цього року ми думали, що кількість туристів із України буде меншою, аніж у 2010 р. Але реальні цифри перевершили наші очікування», — розповів під час прес-конференції аташе з питань культури та інформації Посольства Республіки Туреччина в Україні Берат Йилдиз.

А от Україною турки цікавляться мало. При тому, що чисельність населення Туреччини становить близько 75 млн. осіб, у нас з початку року побувало всього до 50 тис. із них. Причина банальна: відсутність інформації про нашу країну, а отже, і про всі її туристичні принади. Змінити це, сподіваються, зможе Євро-2012. Та головне, мовляв, щоб після знайомства із країною сюди захотілося повертатися і надалі.

Окремо аташе з питань культури та інформації Посольства Республіки Туреччина в Україні Берат Йилдиз відповідаючи на питання журналістів, зауважив, що з країнами СНГ встановлено не тільки туристичні, а й налагоджені сімейні зв’язки: понад 200 тисяч подружніх пар та сімей з дітьми відбулися на царині Туреччини + СНГ, але здебільше чоловіками в таких сім’ях є турки, а за дружинами стають слов’янки.

Тим часом бути українським туристом стане безпечніше. Компанії - члени Асоціації лідерів турбізнесу України вирішили добровільно застрахувати свою відповідальність перед туристами мінімум на 100 тисяч євро.

10 жовтня у прес-центрі «Український час» ЦДКС «Український дім» з нагоди відкриття VII Українського туристичного форуму відбулась прес-конференція на тему: «Добровільне страхування туроператорами відповідальності перед туристами - український досвід» за участю:

• Йосипа Андрика, президента Асоціації лідерів турбізнесу України (АЛТУ),
• Олександра Новіковського, віце-президента АЛТУ з питань виїзного туризму,
• директора туроператора «Туртесс Тревел», Володимира Щупака,
• члена Президії АЛТУ, директора туроператора «ТІЛ Україна»,
• Тетяни Прокопенко, члена Президії АЛТУ,
• директора туроператора «Корал Тревел»
• представників інших туроператорів, що застрахували свою відповідальність.

На сайті асоціації з’явиться і спеціальний електронний реєстр соціально-відповідальних туроператорів. Це, мовляв, відповідь на реалії вітчизняного ринку. Адже останні два роки показали: бути українським туристом небезпечно. Кілька компаній оголошували про припинення своєї діяльності й не виконували зобов’язань, узятих перед відпочивальниками. Від цього, за підрахунками АЛТУ, постраждало близько п’яти тисяч туристів та майже сотня турагентств.

Компанії, які входять в АЛТУ, вирішили застрахувати свою відповідальність перед туристами мінімум на 100 тис. євро кожна Про це на пресконференції заявив президент АЛТУ Йосип Андрик.

"АЛТУ, поки ці питання не врегульовані законодавчо, вирішила це питання поставити перед своїми членами і проголосували, що на даний момент кожен член асоціації, а це близько 20 компаній, застрахують свою відповідальність перед туристами", - сказав Андрик.
За словами Андрика, такі дії членів АЛТУ пов'язані з тим, що в останні два роки в Україні мають місце факти, коли туристичні компанії оголошують про припинення своєї діяльності і про неможливість виконання зобов'язань взятих перед туристами. В результаті цього за останні два роки в Україні постраждали близько 5 тис. туристів і близько сотні турагентств, збитки яких до цих пір не компенсовані.
За інформацією АЛТУ, характерною ознакою кожного туристичного сезону в Україні є "припинення діяльності" та "неможливість виконання зобов'язань перед туристами" окремими туроператорами і турагенствами.

Чинне законодавство України в туристичній галузі не передбачає відшкодування збитків туристу на випадок "припинення діяльності". Це можливо лише "в разі початку процесу про визнання його банкрутом".

Таким чином, за всі роки існування закону України "Про туризм" нікому з постраждалих туристів так і не пощастило отримати компенсацій.

Асоціація лідерів туристичного бізнесу (АЛТУ) виступає за активізацію страхування туроператорами своєї відповідальності перед клієнтами. Про це на прес-конференції повідомив президент асоціації Йосип Андрик.

"Ми закликаємо всіх туроператорів України приєднатися до нас і теж застрахувати свою відповідальність", - сказав він.

Андрик підкреслив, що поки законодавство передбачає відшкодування збитків туристам лише у разі початку процесу про визнання банкрутом туркомпанії, але не у випадку припинення її діяльності.

Крім того, АЛТУ ініціювала створення електронного реєстру туроператорів, які застрахували свою відповідальність перед туристами і партнерами.

Поки зазначена проблема не врегульована на законодавчому рівні всі туроператори АЛТУ, 20 компаній, частка яких оцінюється у 70% у виїзному і у понад 30% у внутрішньому туризмі, ухвалили рішення про страхування своєї відповідальності. Також АЛТУ ініціювала створення реєстру соціально-відповідальних туроператорів, які застрахували свою відповідальність перед туристами і партнерами.

Реєстр, розміщений на сайті АЛТУ - http://altu.com.ua/ , покликаний сприяти туристам у свідомому виборі постачальника туристичних послуг.

Учасники прес-конференції закликали всіх туроператорів України до соціальної відповідальності перед туристами і партнерами, а туристів - купувати тури у турагентів зі «Знаком якості АЛТУ». Так, станом на жовтень 2011 р. право використовувати «Знак Якості АЛТУ» здобули 305 турагентів.

Комментариев нет: