Страницы

28.09.2011

Міський туризм в Україні


Київ – 27 вересня 20011 р. – Всесвітній день туризму.

В багатьох містах України безкоштовними будуть різноманітні екскурсії та вхід до музеїв і замків. Міський туризм в Україні поки не набув такої популярності, як у Європі. Там на нього припадає 40% від усіх подорожей. І саме цей туристичний напрям з кожним роком приносить містам все більше прибутків, говорять в Європейській асоціації туроператорів.

За даними дослідження компанії European Cities Marketing, у 2006 році основні міста Європи заробили на міському туризмі 540 мільйонів євро. З того часу прибуток від цієї галузі щорічно зростає на 19 мільйонів євро.

А от українським містам стати повноцінними європейськими туристичними центрами заважає чимало проблем. Це і давно не реставровані будівлі, і погані дороги, і брак паркувальних місць, і засмічені вулиці. Однак є міста, в бюджетах яких закладені немалі кошти на туристичну сферу, говорить експерт із розвитку міського туризму Ірина Магдиш.

«Дивлячись на те, як деякі міста розвивають цю галузь, думаю, що достатньо велику частку на туризм в бюджеті міста виділяють у Чернівцях, Луцьку, Ужгороді. Можливо, що на розвиток туризму виділяються кошти навіть у деяких невеличких містах Карпат, які не мають великих бюджетів і животіють від копійки до копійки. Але там розуміють, що єдиний шанс дати людям роботу і наповнити ці міста життям, бізнесом, рухом людей, ідей, товарів – це виділяти кошти на туризм».

А державі достатньо зробити Україні імідж безпечної та цікавої країни і забезпечити найважливіші транспортні мережі, вважає Ірина Магдиш.

Туристичний збір

За офіційними даними, частка туристичної індустрії у ВВП України становила торік півтора відсотка. Ця галузь приносить прибуток – приблизно в 15 мільярдів гривень щороку.

Міський туризм в Україні займає незначну частину ринку, адже у 70% випадків українці надають перевагу пляжному відпочинку. Однак, у деяких містах саме туристична сфера приносить до бюджету велику частину прибутків. Це наприклад, Кам’янець-Подільський, Ялта чи Євпаторія, говорить голова Ради з питань туризму та курортів України Євген Самарцев.

«Є Кирилівка і Сергіївка, де фактично 90% прибутків до бюджету припадає на активний туристичний сезон. Але, щоб таких населених пункітв було більше, ми ставимо собі завдання є вдосконалити туристичний збір, бо на сьогодні він зменшує прибутки міст, які хотіли б його запровадити. Ми хочемо переконати наших законодавців виписати туристичний збір таким чином, щоб цей податок обов'язково йшов саме на розвиток туристичної інфраструктури міст, а не на щось інше», – зазначив Самарцев.

Співпраця бізнесу та влади

Заробляти на міському туризмі можна. Але, щоб розвивати цю сферу і отримувати з неї гроші, необхідна співпраця бізнесу і влади. Адже більшість українських міст великих грошей ні з державного, ні з міських бюджетів на розвиток туризму не отримують, говорить Мирослав Пітцик, віце-президент асоціації міст України.

«Є такий механізм, як приватно-публічне партнерство. Ця форма співпраці приватного бізнесу з владою, як показує світова практика, є найбільш ефективною. Інвестиції будуть іти від приватного сектору, від того, хто зацікавлений привести туриста і на цьому заробити. Класичний приклад використання такого механізму – це місто Бердянськ. Вони тричі в рік переглядали бюджет, щоб перерозподілити ті ресурси, які місто отримало за туристичний сезон. Тож, тільки в співпраці бізнесу і влади можливі ті зміни, які відбулися в окремих українських містах».

У рейтингу Всесвітнього економічного форуму конкурентоспроможності в сфері туризму Україна посіла 85-е місце серед 139 держав світу. Поряд з Україною розташовані у рейтингу Азербайджан і Намібія. За два останні роки (від часу укладання попереднього такого списку) показник України погіршився на вісім пунктів.


Марічка Набока, http://www.radiosvoboda.org/content/article/24341724.html

Комментариев нет: