Страницы

11.12.2011

Збереження природно-заповідного фонду – на вістрі часу


Відповідно до світових та національних положень, об’єкти природно-заповідного фонду є ядрами екологічної мережі, й це визначає їх надзвичайно важливе значення у виконанні не тільки базових завдань з охорони природи, але і в забезпеченні стабілізації екологічних процесів в Україні.Генеральна Асамблея ООН оголосила нинішнє десятиріччя Десятиріччям збереження біорізноманіття. Експерти цієї організації офіційно заявили, що через діяльність людини на планеті відбувається глобальне вимирання видів, яке природа не знала з часів зникнення динозаврів.

На базі Бережанського агротехнічного інституту Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіПУ) відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Роль об’єктів природно-заповідного фонду у формуванні екомережі і забезпеченні сталого розвитку територій»,присвячена 250-річчю з часу заснування Раївського парку – пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Організаторами заходу виступили Бережанський агротехнічний інститут Національного університету біоресурсів і природокористування України, Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області, Національний екологічний центр України, Екологічний клуб "Край", Бережанський районний осередок Всеукраїнської екологічної ліги.

У конференції взяли участь та представили свої матеріали понад 70 учених, екологів, лісівників, представників державних природоохоронних служб України, громадських організацій, органів місцевого самоврядування, аматорів охорони довкілля, патріотів рідного краю. Представили свої матеріали й науковці з-за закордону, зокрема з Щецінського та Жешувського університетів та Бєбжанського національного парку Польщі, Шведського університету сільськогосподарських наук у Скіннскаттеберзі.

Тематика конференціїстосувалася роліоб’єктів природно-заповідного фонду у формуванні національної та загальноєвропейської екологічної мережі, збереження ландшафтного та біологічного різноманіття та підвищення природно-ресурсного потенціалу територій, соціальних та економічних аспектів використання природи у забезпеченні сталого розвитку місцевих громад.

Відкрив конференцію директор Бережанського агротехнічного інституту НУБіП професор Василь Павліський, котрий розповів про освітню та природоохоронну діяльність закладу, привітав учасників та побажав їм плідної роботи. Також із вітальним словом виступили голова Бережанської райдержадміністрації Ярослав Тринька, котрий окреслив шляхи подолання соціально-економічних проблем Бережанщини та перспективи переходу району на засади сталого розвитку, та професор, публіцист, поет, член Національної спілки письменників України Володимир Бондаренко з Національного лісотехнічного університету України (м. Львів), котрий поділився думками щодо нинішнього стану лісів, екології в Україні, лісостанів заповідника «Медобори».

Начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області Орест Сінгалевич ознайомив присутніх з екологічною ситуацією на Тернопіллі та перспективами розвитку заповідної мережі краю. Представники природного заповідника «Розточчя» Ярослав Бовт і Галина Стрямець розповіли про створення біосферного резервату на Українському Розточчі. Доцент Микола Чернявський з того ж університету накреслив шляхи наближення до природного українського лісівництва та загалом лісового господарства. Слушні думки щодо вирішення екологічних проблем висловила зав. відділенням екології і туризму Екологічного коледжу Львівського національного аграрного університету Стефанія Рибак.

Стан букових лісів Опілля, за словами науковців, за останні роки, на жаль, має тенденцію до погіршення, і більшість дослідників пов’язують це з поширенням псевдоядра. Основною проблемою лісів більшості об’єктів ПЗФ у регіоні є їх старіння, а, значить – погіршення стійкості. Виконання відповідних заходів забезпечить стале управління лісами на об’єктах ПЗФ, дасть можливість успішно вирішувати три основні завдання сталого розвитку регіону: екологічну стабільність і збережен­ня природи, економічну стабільність і покращення добробуту місцевого населення, соціальну стабільність і збереження місцевого етносу – на цьому наголошував старший науковий співробітник УкрНДІгірліс (м. Івано-Франківськ) Юрій Шпарик. Голова Екологічного клубу "Край" Галина Проців підкреслила у своїй доповіді унікальність біорізноманіття природи Східного Опілля, наголосила на необхідності створення тут природного парку.

Чимало уваги учасники конференції присвятили проблематиці унікального Раївського парку, що в селі Рай поблизу м. Бережани, та садово-парковому господарству взагалі. Зокрема, цим питанням присвятили свої доповіді член-кореспондент Лісівничої академії наук, доцент Василь Кузьович, завідувач науково-дослідного відділу Державного історико-культурного заповідника у м. Бережани Володимир Парацій, доцент місцевого агротехнічного інституту Дмитро Бідолах.


Окрім пленарного та секційних засідань було проведено цікаві пізнавальні екскурсії Бережанським Опіллям, відвідини архітектурних і культурних перлин краю, об’єктів природно-заповідного фонду, фрагментів освітньо-пізнавальної екологічної стежки. Учасники конференції дізналися про перспективи наукових досліджень, проекти реконструкції та збереження біоландшафтного різноманіття Раївського парку, про нові еколого-біологічні дослідження та відкриття на території Західноподільського горбогір’я, обговорили проблеми формування регіональної екомережі тощо.

За результатами конференції прийнята резолюція. Як зазначив завідувач кафедри садово-паркового господарства агротехнічного інституту Юрій Гринюк, серед головних завдань сьогодні є вирішення проблем відновлення й збереження природно-заповідного фонду, зокремастаровинних дендропарків України, розвитку багатої історичної та культурної спадщини садово-паркових традицій нашого народу.


ХайВей http://h.ua/story/345754/#ixzz1gFQQNXqY

Комментариев нет: