Страницы

11.12.2011

Київський торт - солодка легенда столиці



Є легенда, що рецепт "Киівського торта" виник через помилку кондитерів, які підготували для бісквіта партію яєчного білка і забули поставити в холодильник. Наступна зміна зробила тісто. "Батьками" торта вважають Костянтина Петренка і Надію Чорногор.

Ця візитівка української столиці народилася на фабриці Ім. Карла Маркса. За однією з версій, солодкий шедевр з’явився через помилку кондитера, який, підготувавши для бісквіту яєчний білок, не сховав вчасно в холодильник.

Тоді начальнику бісквітного цеху Костянтину Петренку довелося викручуватися з ситуації і зробити торт з того, що вийшло.

Зараз кондитери сумніваються в цій «помилковій» версії, а говорять, що цілеспрямовано працювали над винаходом нового оригінального рецепту. Так стверджують на «кондитерці» ім. Карла Маркса, яка вже кілька років змінила назву на «Рошен» (похідне від прізвища нинішнього власника і засновника корпорації – Петра Порошенка).

Спочатку до складу торта входив винятково горіх кеш'ю, який в надлишку надходив до Радянського Союзу з Африки в обмін на зброю. Зараз для приготування «Київського» використовують фундук. Секрети рецепту приготування коржів, які і є родзинкою торта, кондитери не розкривають.

Практично всі київські хлібокомбінати зараз випускають торти, які називаються «Київськими», але їм не вдається домогтися оригінального смаку. Та й самі кондитери нарікають, що для всієї повноти смаку торта радянських часів не вистачає спеціального коньяку для просочення коржів, який виготовляли з особливого сорту кримського винограду. Його вирубали під час антиалкогольної кампанії у 1980-х роках.

Одним з найвідоміших цінителів торта був Леонід Брежнєв. Кажуть, на 70-річчя йому подарували торт із 70-ти білково-горіхових коржів вагою 5 кг. Брежнєву так сподобався подарунок, що він звелів, щоб і його кухарі навчилися готувати такий торт. Але такої смакоти, як у Києві, у них не вийшло.

Знаменитий торт у часи дефіцитів дарували як презент лікареві або чиновнику. Традиційно цей солодкий подарунок передають поїздами в Москву, за що московські рейси з Києва і називали «тортовозами». «Київський торт» і зараз вважається найкращим подарунком з України.

Багато хто любить торти, в яких є безе. Але найулюбленіший із всіх тортів це судячі по всьому торт «Київський», який намагаюся готувати, коли з’являється час.

Для приготування торта підготуйте:

для коржа:

60 грам цукру
200 грам курячих білків
1 пакетик ванільного цукру (можна трохи менше)
50 грам борошна
140 грам горіхів (краще використовувати фундук)
180 грам цукру

для крему:

1 куряче яйце
150 мл свіжого молока
200 грам цукру
10 грам порошку какао
1 столова ложка будь-якого коньяку
250 грам розм’якшеного масла
1 пакетик ванільного цукру

Приготування Київського торта | Приготуємо коржі. Білки необхідно залишити на 12 годин або добу в теплому місці. Потім білки добре збити. Додати пакетик ванільного цукру і цукор (60 грам). Знову збити. Змішати здрібнений і підсмажений фундук, борошно і цукор (180 грам). Додати цю масу до білків.Перемішати. Дві форми застелити папером для випікання. Одна форма повинна бути більша за іншу в ширину на 2-3 см. Помістити безе у дві форми. Помістити дві форми в духовку і випікати одночасно при температурі 150 градусів близько 2 годин (може трохи менше). Готові коржі мають світло-коричневий відтінок. Коли коржі будуть готові, залишити їх на 12 годин і тільки потім виймати з форми.

Приготуємо крем. Змішати яйце і молоко до однорідної маси. Додати цукор. Перемішати. Дати повариться такому сиропу 3-4 хвилини, після чого зняти з вогню. Остудити. Масло збити. Додати пакетик ванільного цукру. Збити. Вливати сироп маленькими порціями, весь час збиваючи. Крем готовий. 200 грам готового крему змішати з какао і збити. У іншу масу додати коньяк і теж збити.

Покласти на тарілку або папір для випікання самий великий корж. Цей корж добре змастити білим кремом. На крем покласти другий корж. Тепер потрібно підрізати нижній корж так, щоб він був такого ж розміру, як і верхній корж. Боки і верх торта намазати кремом з какао. Якщо залишився крем, можна прикрасити торт за допомогою кондитерського шприца. Посипати торт крихтою від нижнього коржа. Охолодити торт в холодильнику.

Рецепт київського торта дуже складний у приготуванні, та й займає дуже багато часу. Але результат вартий цього.

Бажаємо приємного апетиту!

За матеріалами УаНЕТ

Комментариев нет: