Страницы

05.12.2011

Потенційним інвесторам проектів розвитку Києва варто поспішати - Голова КМДА Олександр Попов



Стратегію розвитку Києва до 2025 року планується ухвалити до кінця цього року, після проведення 7 грудня останніх громадських слухань щодо її проекту. До реалізації Стратегії передбачається залучити близько 60 млрд доларів інвестицій.

Київська влада готується до проведення міжнародного інвестиційного форуму наприкінці березня цього року, але вже тепер відбуваються консультації з потенційними інвесторами. Минулого тижня голова КМДА Олександр Попов відвідав Нью-Йорк і Вашингтон, де обговорив це питання з представниками американських бізнес-кіл і влади США.

Про результати свого робочого візиту до Сполучених Штатів він розповів у інтерв'ю власному кореспондентові УКРІНФОРМу.

- Олександре Павловичу, у Нью-Йорку Ви зустрічалися з колишнім мером міста Рудольфом Джуліані й отримали від нього певні пропозиції щодо сприяння Києву у виконанні Стратегії. Про яку саме допомогу йдеться?

- Рудольф Джуліані запропонував свої послуги у практичній реалізації Стратегії, маючи успішний досвід у питаннях розвитку такого великого мегаполісу як Нью-Йорк. Я назву два важливі аспекти. По-перше, ім'я відомого політика і його рекомендації сприятимуть тому, що капітал і компанії з Нью-Йорка, з Америки, прийдуть в українську столицю реалізовувати свої бізнес-проекти.

По-друге, знаєте, між теорією і практикою є дуже велика відстань, і не кожній команді, не кожному лідерові вдавалося від теорії успішно перейти до практики і мати певний результат. Стратегія розвитку Києва фахово підготовлена, має чітко визначені плани, але це теоретичний документ. І саме механізм переходу до практики і забезпечення позитивної реалізації проекту - це досвід, який має пан Джуліані. Механізми реалізації таких широкомасштабних планів він пропонує передати місту Київ.

Ми вже маємо певне бачення щодо виконання Стратегії. Зокрема, здійснюватиметься помісячний або навіть потижневий контроль. Плануємо змінити структуру управління містом таким чином, що підрозділ чи окремі працівники Адміністрації (КМДА - ред.) матимуть конкретну зону відповідальності за реалізацію стратегічного плану. У подальшому оцінка роботи КМДА і підрозділів визначатиметься кількістю конкретних втілених у життя бізнес-ідей або, іншими словами, обсягом інвестицій, які будуть залучені.

Фахова підтримка з боку Джуліані і його партнерів можуть бути дуже корисними для швидкої, динамічної реалізації Стратегії. Я кажу це, оскільки це не перший мій стратегічний план. Коли я був мером Комсомольська, ми теж приймали стратегію розвитку міста. До речі, успішно її реалізовували за участю Фундації "Україна-США", з якою я маю особисту багаторічну практику співпраці. Під час нинішнього візиту до Вашингтона я брав участь в урочистих заходах з нагоди 20-ї річниці проведення Всеукраїнського референдуму щодо незалежності нашої держави, організованих Фундацією. Ці заходи засвідчили авторитет цієї організації, її роль у розвитку американсько-українських відносин на різних рівнях, в тому числі в інтересах Києва.

- Який досвід Вашингтона може стати в нагоді для столиці України?

- Під час зустрічі з мером американської столиці Вінсентом Греєм ми домовилися про можливість розвитку партнерських відносин між Вашингтоном і Києвом не тільки на бізнесовому напрямі, а й власне щодо досвіду, якого потребує розвиток в умовах Києва. Я вважаю, що певна політична і економічна стабільність в Україні і в Києві, ну хоча б на 4-6 років, - це запорука того, що більшість з реалізованих у Вашингтоні проектів, зокрема щодо громадського транспорту, енергозбереження та інших напрямків, так само буде реалізовано в Києві. Може, навіть на основі більш сучасних технологій. Ми прагнемо до інноваційного розвитку.

З іншого боку, я хотів би сказати, що Київ має свої переваги, які необхідно максимально використовувати. Київ - це все-таки 1 530 років, і в нас більше культурної, архітектурної, археологічної, історичної спадщини. Цей потенціал нам треба задіяти, у цьому наша конкурентна перевага.

Про участь американських партнерів у реалізації пропозицій, які у нас є в конкретних сферах, наприклад, енергетиці, ми говорили в Агентстві з торгівлі та розвитку США. Американці мають дуже сучасні технології в енергетичному секторі. Зокрема, ми домовилися про зустріч у Києві ближчим часом з керівником департаменту Агентства, який займається регіоном Східної Європи. На цій зустрічі плануємо обговорити можливості співпраці не лише на рівні керівництва міста, але й за участю нашого міністерства енергетики та вугільної промисловості.

- Яким, на Вашу думку, має бути співвідношення національних інвесторів і міжнародних у реалізації Стратегії розвитку міста?

- У мене є бачення того, що Україні цікаві інвестиції і не важливо, з якого джерела вони йдуть. Зрештою, робітника, який працює на новоствореному підприємстві та отримує нормальну заробітну плату, я думаю, менш за все цікавить, чиє це підприємство - інвестора українського, чи, наприклад, іноземного. Я не бачу в цьому жодної різниці.

- Зарубіжних інвесторів не в останню чергу хвилює гарантування певної прозорості процесу проведення тендерів, спрощення умов ведення бізнесу.

- У Вашингтоні я взяв участь у роботі конференції за участю тих компаній, які вже працюють в Україні. Вони позитивно говорять про свій бізнес у нашій країні та перспективи його подальшого розвитку. А оскільки ми, як влада міста, готові створювати певні додаткові умови і вносити додаткові пропозиції, я думаю, що це взаємовигідний напрям співпраці.

Нині в Україні відбуваються реформи в питаннях спрощення процедур ведення бізнесу. Для цього дуже багато зроблено на державному рівні, зокрема змінено законодавство, багато постанов Кабінету Міністрів просто втратили чинність задля того, щоб процес початку і реалізації бізнес-ідей в Україні, в тому числі й Києві, став дійсно і прозорим, і не настільки бюрократичним.

Ми в Києві нині реалізуємо і свою місцеву програму. Нещодавно відкрили єдиний дозвільний центр. Тому ці процеси у нас будуть відпрацьовані. Ми прагнемо створити максимально небюрократичні, сприятливі умови для подальшого ведення бізнесу в Києві.

У нас залишається кілька моментів, які ще потрібно вирішити на рівні законодавчого органу. Наприклад, це питання земельних відносин. Ми б хотіли, щоб у нас можна було у відкритий спосіб на аукціоні продавати землю, так як це було колись в Україні. І для цього потрібно змінити закони. Я знаю, що у Верховній Раді такі проекти розглядаються. Це дасть змогу дуже відкрито і чесно реалізувати пропозиції, в тому числі можливості придбання у власність землі на території Києва.

- Яке Ваше ставлення до питання продажу землі іноземцям?

- У нас певна процедура і механізм існують і сьогодні. Тільки необхідно рішення Кабінету Міністрів щодо можливості придбання у власність тією чи іншою юридичною компанією землі в Україні. Я думаю, що це теж треба спростити. Я не бачу проблеми в тому, щоб іноземний капітал чи інвестор міг отримати у власність ділянку, в тому числі на території Києва, якщо він вкладає серйозні інвестиції.

Ще хотів би додати, що будь-яка країна, і наша в тому числі, і київська влада зацікавлені в тому і пропонуємо нашим іноземним партнерам відкривати свої офіси і підприємства саме в Україні й у Києві. Чому? Бо, наприклад, японці чи американці, які виробляють дуже якісну продукцію, якісні послуги, дуже конкурентоспроможні за цим показником, але вони не конкурентоспроможні за ціною. Адже вартість таких послуг і товарів вище, ніж, наприклад, з Китаю, Кореї, Росії, навіть Європи. І для того, щоб зменшити собівартість, цей товар можна виробляти у нас".

До речі, в такому випадку стратегічно доцільно планувати, як мені здається, розвиток бізнесу в Києві, враховуючи можливість виходу не тільки на український ринок, а й на ринок Східної Європи. Оскільки умови, наприклад, транспортні, географічні Києва і України є дуже привабливими для тих партнерів, які перебувають на великій відстані від Європи. І ми завжди для них пропонуємо: ми готові вас прийняти, давайте будувати підприємства, відкривати офіси в Україні.

- Які сподівання Ви пов'язуєте з проведенням Київського міжнародного інвестиційного форуму наприкінці березня наступного року?

- Це буде перша широкомасштабна презентація інвестиційного Києва, спрямована на практичне впровадження у життя Стратегії розвитку міста. Буде представлено весь пакет документів конкретних проектів з описом, кінцевою метою, обсягом інвестицій, окупністю тощо. Інвесторами можуть бути як українські, так і іноземні компанії.

Ми вже провели консультації з представниками бізнесу в Німеччині, Японії, Франції та США. І ми вже розуміємо, кого можемо запросити, хто до цього має інтерес. Сподіваємося, що форум відбудеться за участю відомих компаній, які реально планують працювати на ринку України. Ми готуємо його на високому рівні, маючи серйозного партнера - фонд "Ефективне управління", який має відповідний досвід. Я абсолютно переконаний у перспективності вкладання інвестицій в Україну і в Київ. Нашим можливим партнерам в будь-якій країні я б сказав, що треба поспішати, бо можна запізнитися.

Наталія Костіна, ВАШИНГТОН. 5 грудня 2011 р.


Укринформ

Комментариев нет: