Страницы

25.09.2008

Україна ризикує залишитися без могили Тараса Шевченка

Недбале ставлення посадовців до неповторної екосистеми Канівського природного заповідника може призвести до його неминучого знищення.

Канівському природному заповіднику загрожує цілковите винищення. «У кожній державі є заповідні місця, які мають залишатись у первісному вигляді. Ці клаптики недоторканої природи містять у собі неповторну екосистему. І Канівський заповідник для України є одним із саме таких місць.

Він створювався для того, аби зберегти для нащадків місце поховання великого Кобзаря - Тараса Шевченка. А його брутально знищують», - заявив днями директор заповідника М. Чорний.

За даними Київського еколого-культурного центру, сьогодні робиться все для того, щоб буквально стерти з мапи України унікальну природно-заповідну зону. Землі навколо Канівського заповідника інтенсивно роздаються під забудову, ліси нещадно вирубуються, береги огороджуються все новими й новими парканами.

«Разом із керівниками заповідника ми чимало разів зверталися до Міністерства охорони природи навколишнього середовища, аби там пояснили, чому це відбувається, і посприяли припиненню знущання з природи. Але жодного пояснення чи відповіді так і не дістали. Ось вам і чиновники, які начебто мали б перейматися проблемами екології - жодної користі», - повідомив голова Київського еколого-культурного центру В. Борейко.

За словами М. Чорного, посадовці відмовчуються і, всупереч волі місцевої громади, відмовляють у можливості розширення природохоронних земель, насамперед Канівського природного заповідника. «Ці люди не думають про те, що територія потребує створення продуманої природної «інфраструктури».

Мається на увазі створення відповідних умов для туристів, аби вони не витолочували дари природи і знали, де можна блукати, а де ні, а також уведення в експлуатацію засобів, які б дозволили реально захищати унікальних представників флори та фауни», - зазначив пан Чорний.

При цьому він також додав, що на сьогодні реалізація таких завдань залежить передусім від політичної волі чиновників, а останніх такі речі аж ніяк не цікавлять.

В Канівському природному заповіднику мешкають майже 30 видів тварин і комах, а також тут існує 1000 видів дерев, занесених до Червоної книги. Найулюбленіше місце туристів - могила Тараса Шевченка, утім, через те, що заповідна зона, попри свій статус, не перебуває під державною охороною, для людей стали доступними чимало клаптиків землі, де не мала б ступати нога людини.

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

Комментариев нет: