Страницы

26.09.2008

Соляна лікарня у Закарпатті під загрозою


На Закарпатті, в селищі Солотвино місцеві жителі потерпають від страху, що їхні будинки можуть провалитися. Тому що Солотвино стоїть та покладах солі, навіть його назва походить від слова «сіль».

Завдяки солі восьмитисячне інтернаціональне за складом населення, угорсько-румунсько-це українське містечко живе. Однак на місці колишніх соляних копалень в останні роки почали утворюватися величезні провали, які наповнюються водою.

Солотвино – відомий курорт, де у соляних шахтах лікують хворих на астму. Але і ця спелеотерапевтична лікарня на межі руйнування. У вироблених шахтах понад 30 років тому було створено унікальний лікувальний заклад – Українську (а у ті часи – республіканську) алергологічну лікарню. Пацієнти, хворі на астму та інші хвороби дихальних шляхів алергічного походження, мали змогу лікуватися, перебуваючи у соляних печерах і дихаючи вільними іонами солі. Лікарня під землею була відомою далеко за межами України. Але про унікальну спелеотерапевтичну лікарню доводиться говорити у минулому часі, тому що нині вона – на межі свого закриття. Моноліт солі, на якому стоїть Солотвино, поступово вимиває вода, утворюючи натомість порожнечу. Саме з цієї причини були закриті сім солотвинських шахт. Їх просто знищила вода. В тому числі й знамениту «Кунегунду», до якої спускався сам австрійський імператор Франц-Йосиф І. Тепер на місці історичного центру містечка – пустир, обставлений табличками «Небезпечно».

Небезпечні і штучні соляні озера, наповнені лікувальною ропою, подібною тій, що у Мертвому морі. Вода з них сочиться у шахти. На берегах озер місцеві мешканці набудували гостьових котеджів для охочих відпочити на соляних озерах. Набудували, не надто переймаючись облаштуванням каналізації. Вода з неї – також розмиває шахти.

Кілька років тому обвалилася земля неподалік єдиного в Україні Музею солевидобування. Ця будова залишилася одинокою на місці колишнього адмінмістечка. Вирва розміром із футбольне поле утворилася за якихось сто метрів від музею. Другий дзвінок пролунав рівно рік тому. Тепер обвал стався вже у житловому районі – так званому Чорному мочарі. Дивом обійшлося без жертв. Під землю провалилися вісім дач та один житловий будинок, утворивши велику вирву, яка вже на третину заповнена водою. Найбільше карстове провалля, що утворилося зовсім недавно, загрожує головному стволу діючої шахти, а також шосе Мукачеве-Івано-Франківськ та гілці діючої залізниці.

У міністерстві з надзвичайних ситуацій заявляють про необхідність терміново відреагувати на карстові процеси, які відбуваються у Солотвинських копальнях. Однак, на практиці реакція МНСників не задовольняє місцевих фахівців та владу, бо уряд пише доручення губернатору і директору солерудника.

Фахівці кажуть, що Інститут гідрології мав би дослідити причини затоплення та руйнування шахт і знайти методи, які б дозволили запобігти консервації солерудника. Місцева влада впевнена, що можна віднайти технології, які дозволять зупинити затоплення шахт, карстові процеси, що дозволить відновити видобуток солі та врегулювати екологічну ситуацію у Солотвині, яка ось-ось перетвориться на надзвичайну.

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

Комментариев нет: