Страницы

26.09.2008

Закарпаття: фестиваль «Гамора» – водяна кузня приваблює туристів


28-29 червня 2008 р. у с. Лисичево Іршавського району на Закарпатті відбувся фестиваль етномузики та ковальського мистецтва «Гамора-2008». Цього року в Лисичеві збералися ковалі із кількох країн світу (Бельгії, Білорусі, Франції та інших), – розповів начальник відділу культури і туризму Іршавської РДА В. Кузан.

Закарпаття: фестиваль «Гамора» - водяна кузня приваблює туристівКовалі працювали довкола єдиної у Європі діючої водяної кузні «Гамора», якій вже кілька століть, - за задумом оргкомітету, цього року втілювали у металі звук. Крім того, до фестивалю залучили фольклорні фестивалі із Закарпаття та сусідніх областей. Гостем свята став також камерний хор «Кантус».

Під час «Гамори-2008» працювало так зване мануфактурне містечко. Тут кожен бажаючий зможе виготовити глечик чи підкову із глини на гончарному крузі, а також навчитися працювати за ткацьким верстатом.

Фестиваль «Гамора» не є комерційним заходом, натомість організатори позиціювали його таким чином, щоб місцеві мешканці змогли заробляти кошти, надаючи послуги сільського «зеленого» туризму. Уже цього року гості свята зможуть зупинитися у сільських садибах та взяти участь у майстер-класі із приготування традиційних страв.

Туристів у Лисичево особливо приваблює водяна кузня, яка отримала свою назву - Гамора - від прізвища свого першого власника - австрійський підприємець Гамор володів свого часу кількома мануфактурам на Закарпатті, серед яких також чавунний завод у с. Довге Іршавського району.

Сьогодні кузня спеціалізується в основному на виготовленні мотик та підков.

Село часто відвідують туристичні групи з Австрії, на минулорічній «Гаморі» побувало одразу кілька автобусів із американськими туристами. За словами Кузана, для збереження традицій у місцевій школі планують відкрити гурток ковальського мистецтва та народних промислів.

Оргкомітет обіцяє врахував усі помилки минулорічного фестивалю. Наприклад, торік до 14-ї години гості свята розкупили увесь продуктовий запас торгових наметів.

Відкриття фестивалю відбулося об 11 годині у суботу 28-го червня. Концерти в обидва дні фестивалю відбувалися о 16.00. Для проведення свята Іршавська РДА виділила 15 тис. грн.., сподівалися також на спонсорів. Фестиваль «Гамора» проводиться щороку в останні вихідні червня.

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

Комментариев нет: