Страницы

26.09.2008

Україна: Зелений туризм


У світі туристична індустрія вважається однією з найприбутковіших галузей і з кожним роком її вплив на економіку посилюється. Для 40 країн світу туристична галузь є основним джерелом наповнення національного бюджету, а в 70 країнах за цими показниками входить до першої трійки.

На туристичну галузь припадає 12% світового внутрішнього продукту, більш ніж 11% витрат споживачів, 5% світового валового продукту, 7% світових інвестицій, а також кожне 16-те робоче місце.

Нині Україна має понад 4,5 тис. закладів розміщення туристів на 620 тис. місць. Але вони потребують модернізації та реконструкції відповідно до міжнародних стандартів, вважають урядовці. Крім того, підтримання в належному стані потребують і рекреаційні зони, пам'ятки культури та архітектури України, інші об'єкти туристичних чи екскурсійних послуг.

Не зважаючи на те, що серед українських громадян вітчизняні курорти не користуються загальною популярністю, останні цифри свідчать - кількість осіб, що відпочили 2007 р. в Україні, становить 988,2 тис. осіб, що на 6,8% більше, ніж у 2006 р. (925,7 тисяч чоловік). А кількість організованих відпочивальників становить 293 тис. осіб, що на 18,7% вище, ніж за аналогічний період 2006 р. (246,6 тис. чол..).
Збільшилась порівняно з 2006 р. кількість оздоровниць, які працюють. У 2006 р. їх було 432, а цього року - вже 467. Разом з тим, ці оздоровниці завантажені лише наполовину.

З кожним роком в Україні усе популярнішим стає, так званий, сільський, або зелений, туризм. Для цього у нашої державі присутній весь спектр рекреаційних переваг – лісисті гори та кам’яні скелі, повноводні та гірські ріки, джерела мінеральних вод і грязьових ванн, низка сольових шахт, моря та чисті озера, широкі рівнини, густі ліси та піщані пляжі. Великою перевагою України є те, що вона розташована одразу у двох кліматичних поясах – гарячому субтропічному, де ростуть пальми і прохолодному помірному, де буяють густі ліси. Поруч з багатством природи в Україні присутні історичні й археологічні споруди – це те, що, за наявності належної реклами, інфраструктури та фахівців з туристичного бізнесу, може привабити мандрівників з усього світу.

Відтак, усе більшої популярності і розвитку в Україні набуває зелений туризм. Про те, що сільський зелений туризм (СЗТ) може стати справжнім порятунком для українського селянина, вперше заговорили 10 років тому.

«Тоді була створена громадська організація – Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму, яка й почала піднімати агротуристичну справу», - кажуть у Департаменті комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабінету Міністрів України. Разом з тим фахівці відзначають низку проблем у цій галузі, найголовніша з яких – відсутність чіткої і зрозумілої законодавчої бази, яка б дозволяла сільському господареві працювати легально.

Найголовніше, на чому наполягають експерти, – слід відмежувати діяльність у сфері сільського туризму від підприємницької діяльності взагалі, а також від товарного агропромислового виробництва у селі та туристичного бізнесу в Україні. Важливим моментом є також і те, що процес законодавчого регулювання та інші форми унормування діяльності у сфері СЗТ повинні відбуватися за безпосередньої участі не тільки самих господарів, а й сільських громад.

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

Комментариев нет: