Страницы

03.11.2011

Німеччина допоможе Україні перетворити Євро-2012 на "літню казку"


Як розпізнати "живчик" свого міста? Від чого залежить смак пива? Та чим можна здивувати гостей? Відповіді українцям допомагають шукати німецькі експерти, щоби Євро-2012 не поступався футбольному святу у ФРН 2006-го.

Німеччина має унікальний досвід вдалої організації та проведення наймасовіших футбольних турнірів планети. Тому експерти німецького Товариства міжнародної співпраці (GIZ) зголосилися допомогти Україні гідно підготуватися до Євро-2012. Адже відомо, що великий футбол лише тоді стає справжнім святом для гравців й вболівальників, коли тішить не тільки спортивне видовище, а й організаційна складова. Світова футбольна першість2006 року у Німеччині запам’яталася багатьом як "літня казка" не лише завдяки захоплюючим іграм на газоні стадіонів та чудовій погоді, а й завдяки вдалій організації турніру.

Своїм багатим досвідом у цій сфері німці охоче діляться з Україною, де влітку наступного року відбуватимуться матчі чергового чемпіонату Європи. Підготовка просувалася спочатку, м’яко кажучи, не дуже вдало, визнає Матіас Брандт, представник німецького Товариства міжнародної співпраці (GIZ). Але останнім часом все вряди-годи налагодилося, констатує він та додає, що будівництво спортивних арен та об’єктів інфраструктури завершиться вчасно.

Зробити країну брендом | Матіас Брандт живе в Києві протягом останніх двох років та керує проектом "Консультування і підвищення потенціалу управління Євро-2012". Проект складається з чотирьох напрямків співпраці - менеджмент аеропортів, розвиток громадського транспорту, міський маркетинг та підтримка туризму.

За словами Брандта, підвищенням кваліфікації працівників аеропортів GIZ займається разом з представниками найбільшого авіаперевізника Німеччини Lufthansa. Київський міській владі німецькі експерти запропонували концепцію управління потоками автомобілів й вболівальників, виходячи з досвіду ЧС-2006.

Очікується, що на матчі чемпіонату Європи до України приїдуть близько 1,2 мільйона гостей. Всіх їх треба десь розмістити та організувати для досвідченої громади європейських фанатів дозвілля. В цьому сенсі, підкреслює Матіас Брандт, Євро-2012 надає Україні унікальну можливість оновити туристичну інфраструктуру та зробити так, щоб країну упізнавали за кордоном. Цього року на міжнародній туристичній виставці ІТВ в Берліні Україна за підтримки GIZ вперше представила свій павільйон з гаслом "Switch on Ukraine"" / "Ввімкни Україну!".

Знайти "живчик": Київ в очікуванні гостей | В Україні, безперечно, є на що поглянути. Але ж кожне місто, яке прийматиме Євро - Київ, Донецьк, Львів та Харків - має знайти щось унікальне, своє, те, що відрізняє його від інших. "Якщо не розповідати людям про найкраще, що ти маєш, то ніхто ніколи про це не дізнається", - попереджає Матіас Брандт.

Львів, вочевидь, особливих труднощів з цим не матиме. Й нехай тут відбувається все трошки з запізненням - перший матч на новому стадіоні заплановано лише на 15 листопада, а відкриття нового аеропорту - навіть на січень наступного року. Проте львівський голова Андрій Садовий переконаний, що чудова архітектура, відома львівська кава, а також неповторна атмосфера розмаїття культур й стилів не залишать гостей міста байдужими.

Що таке пивна олімпіада | Тим, щоб в них не виникло претензії до місцевого сервісу, піклуватиметься "Галицька школа гостинності". Цей німецько-український навчальний центр займається підвищенням кваліфікації працівників готельно-ресторанної сфери. Один з проектів центру - пивна олімпіада. Метою цієї акції є підвищення професійного рівня працівників львівських барів, пабів й кафе та наближення їх до стандартів, звиклих для майбутніх гостей Євро-2012.

Ростислав Шевчук впевнений, що смак пива залежить й від правильного розливу
"Пиво смакує не так добре, якщо його неправильно наливати",- стверджує Матіас Брандт. З ним повністю погоджується Ростислав Шевчук, переможець львівської пивної олімпіади. "Турнір складався з двох частин: теоретичної та практичної. На теоретичній частині ми поглибили свої знання про цей напій, а потім були вже змагання з наливання пива", - розповідає Шевчук. Дипломований історик, який працює в одному з львівських ресторанів, обіцяє, що місцеве пиво та якість обслуговування обов’язково прийдуться до смаку футбольним фанатам з Європи.

Приємні несподіванки "по-українськи" | А Матіас Брандт взагалі переконаний, що гості чемпіонату будуть приємно вражені, коли приїдуть до України. На його думку, в Європі більшість публікацій, присвячених підготовці країни до Євро-2012, - у похмурих тонах. Акцентуються лише проблеми - уявні та дійсні.

Само тому, поясняє Брандт, іноземні туристи, які очікуватимуть гіршого, зрадіють, коли побачать, що насправді ситуація в країні набагато краща. Експерт з GIZ упевнений, що в Україні у футбольних фанатів не виникне проблем з безпекою, стадіони та аеропорти буде введено в експлуатацію вчасно, а проблеми з розсленням гостей урешті-решт вдасться вирішити.

Тільки відповіді на питання, чи зможе Україна максимально використати шанси, які їй надає Євро-2012 для прориву у напрямку модернізації, та позиціонувати себе у вигідному світі на всесвітній арені, у Матіаса Брандта поки що немає.


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15496230,00.html

Комментариев нет: