Страницы

30.11.2011

Губернатор та мер Житомира відвідали «Замок Радомисль»


Головною прикрасою Радомишля є «Замок Радомисль», єдиний у світі музей української домашньої ікони, відкритий на місці колишньої триповерхової паперової фабрики Києво-Печерської лаври. Ініціатор створення музею — правнучка академіка Олександра Богомольця Ольга Богомолець. Замок Радомишль вона називає клаптиком Європи в Україні, перлиною королівського середньовіччя.

Ще 4 листопада, зразу ж після нашої публікації, губернатор разом з мером Житомира Володимиром Дебоєм відвідали «Замок Радомисль», в якому їх гостинно прийняла Ольга Богомолець.

Під час екскурсії, яку влаштувала господиня замку, губернатор уважно слухав, іноді задавав питання. Було помітно, що цікаві розповіді Ольги Богомолець про ікони, їх історію та долю справили справжнє враження на губернатора.

Близько 5 тис. домашніх ікон різних епох з усієї України зібрані в музеї "Душа України".

Серед експонатів роботи народних і професійних іконописців, багатометрові домашні іконостаси, гуцульські складні і козацькі ковчеги, подорожні образи, ікони вирізані з дерева, написані на склі. Ікони збирали протягом 15 років, розповідає Ольга Богомолець. Всі зібрані образи куплені на барахолках. Найстаріший образ датований XVII століттям.

Для довідки: Папірню заснував 1612 року архімандрит лаври Єлисей Плетенецький. Знищили за часів руїни. Відбудували її у ХІХ столітті за проектом архітектора Пекарського. За часів СРСР тут був млин. Працював до 1989-го. 2007-го приміщення викупила Ольга Богомолець. Реставрація замку тривала 1555 днів.

http://www.radomyshl.com/news/742-gubernator-ta-mer-zhitomira-vdvdali-zamok-radomisl-foto.html

Комментариев нет: