Страницы

06.10.2008

Міністр культури потрапив під підозру за "Щедрий вечір"


Міністерство культури й туризму підозрюють у нецільовому використанні коштів, пише "Дело".

У розпорядження газети потрапив звіт Мінкультури про проведення мистецької акції "Щедрий вечір" 14 січня 2008 р. На поясненнях чиновників наполягали народні депутати, підозрюючи, що під вивіскою "популяризації українських народних звичаїв" насправді відбулася неофіційна церемонія інаугурації нового міністра.

Святкування Щедрого вечора або Дня Василя і Меланки Міністерство культури провело 14 січня 2008 року в "Українському домі". Відповідний наказ новопризначений голова Мінкультури Василь Вовкун підписав за три дні до цього. При цьому план роботи на 2008 рік, затверджений попереднім керівництвом Мінкультури, не передбачав проведення такої "культурно-мистецької акції".

У відповіді на депутатський запит Вовкун указав: правки у план роботи міністерства вносив самостійно, без узгодження з профільним віце-прем'єр-міністром і розгляду на Кабміні. Гроші на акцію міністерство виділило з бюджетної графи "Здійснення концертно-мистецьких і культурологічних загальнодержавних заходів".

Передбачалося, що перед гостями заходу виступлять чотири творчі колективи: фольклорний ансамбль "Божичі", камерний оркестр "Вавилон" (New Era Orchestra), група "Джанкой Бразерс" і вокальний ансамбль "Орфей". За документами ж Мінкультури, виступили лише "Божичі" та "Орфей". На ці цілі Мінкультури спершу передбачало виділити 413 тис. грн., але потім зменшило бюджет заходу до 271 тис..

Як виявило "Дело", на сайті компанії "Вавилон" у рубриці "реалізовані творчі проекти" зазначено "святковий концерт оркестру New Era Orchestra у рамках призначення Василя Вовкуна міністром культури і мистецтв України, 2008 р.", хоча в звіті Мінкультури про виступ колективу не говориться. Представник ПР-департаменту "Вавилона" уточнила газеті, що виступ оркестру відбувся саме 14 січня 2008 року. Правда, коли в компанії дізнались про мету дзвінка, заявили, що на сайті допущена помилка і виступ колективу не був присвячений призначенню Вовкуна.

Підготовку й організацію проведення заходу доручили державному концертному агентству "Україна". Відповідно до кошторису витрат, зарплата артистів, режисерів, постановників і адміністраторів обійшлася Мінкультури приблизно в 18 тис. грн, оренда техобладнання – ще 45 тис. грн. Гонорар "Орфея" за подібний виступ, за словами одного з промоагентів ансамблю, складає 8,5 тис. грн. Ще 1,5-1,7 тис. грн коштує приїзд артистів зі Львова, використання їхнього техобладнання й робота звукорежисера. Поліграфічні витрати перевищили 14 тис. грн.

Крім того, зазначає газета, "популяризація українських звичаїв" супроводжувалася частуванням гостей, серед яких були, зокрема, діячі культури Іван Марчук, Лесь Танюк; народні депутати Іван Драч, Володимир Яворівський, Павло Мовчан; дружина президента Катерина Ющенко.

У кошторисі витрат на проведення заходу немає графи з указівкою вартості застілля. "Ймовірна графа, під якою може бути "схована" їжа, – "постановочні витрати", - сказав представник Мінкультури, який не назвався, коментуючи кошторис. Постановочні витрати – найбільш витратні і складають 85 тис. грн., перевищуючи оплату виступу колективів приблизно в тричі.

Як пише "Дело", на проведення "Щедрого вечора" 14 січня 2008 р. Мінкультури витратило близько чверті мільйона - суму, рівносильну річним витратам на підготовку кадрів дитячої хореографічної школи при Національному заслуженому академічному ансамблі танцю України ім. Вірського. Бюджет Мінкультури на 2008 рік складає 1,1 млрд. грн.

"Українська правда"
http://www.pravda.com.ua/news/2008/6/12/77436.htm
© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

Комментариев нет: