Страницы

15.10.2008

Чудо подільського краю


26 серпня 2008 р. край отримав всенародне визнання, визнання, яким, безумовно, пишається кожен, хто так чи інакше до цього причетний. Всеукраїнська акція «7 природних чудес України», яка стартувала 1 листопада 2007 р., визначила переможців, чи точніше лідерів, з яких формується краса та неповторність нашої країни. Одним із них став Національний природний парк «Подільські Товтри» став, так би мовити, чудом «три в одному». На його території розміщено чудо України – НІАЗ «Кам’янець», природне чудо НПП «Подільські Товтри» та частина (127 км.) ще одного природного чуда – Дністровського каньйону.

Що ж такого «чудового» є в нас, що дозволило протягом всього періоду Інтернет-голосування беззмінно займати перше місце і взагалі потрапити в сімку найкращих, ми попросили розповісти директора НПП «Подільські Товтри» Олега ЯНКОВСЬКОГО.

- Для тих, хто ще не знає, товтри – то залишки узбережних рифів, витягнених паралельно давній береговій лінії. Товтри - це місцева назва скелястої дугоподібної гряди, висота якої в межах парку сягає в середньому 400 метрів над рівнем моря. Аналогів такого Чуда у світі немає. Щоправда, за геологічною структурою є подібні скелясті гряди у Великобританії та Штатах. Ідеальним аналогом Подільських Товтрів може бути Великий Бар’єрний риф, який знаходиться на північному та східному узбережжі Австралії. Проте ця геологічна споруда перебуває у стадії постійного формування та змін. Подільські Товтри – це сукупність викопних рифових споруд узбережжя бар’єрного характеру, які утворилися у мілководних міоценових морях. У рельєфі Товтри виглядають як скеляста дугоподібна гряда. Над навколишньою Подільською рівниною ця гряда піднімається на 60-65 м. Її довжина сягає 250 км, ширина 15-20 км.

Деякі форми мають вигляд витягнутого валу, або окремих конусоподібних горбів, іноді - форму морських атолів. Проте найбільш поширеною формою є кряжі у вигляді витягнутих валів шириною до 0,5 км. У більшості випадків поверхня цих кряжів хвиляста, а схили опуклі.

- Як відомо, загальна площа національного природного парку понад 250 тисяч гектарів, розміщених на території Кам’янець-Подільського, Чемеровецького та Городецького районів. Чи є якась суттєва відмінність між окремими його частинами?

- Якщо вже бути точним, то загальна площа НПП «Подільські Товтри» становить 261316 гектарів. Щодо відмінностей, то, наприклад, придністровська частина Подільських Товтр сильно та доволі густо розчленована глибокими каньйоноподібними долинами лівих притоків річки Дністер. Долини мають глибину до 200 м, круті схили та вузьке дно. Це саме та частина ще одного природного чуда – Дністровського каньйону.

Товтровий кряж багатий карстовими формами. Трапляються тут і печери, як от «Кармелюкові» у с. При вороття чи «Атлантида» у с.Завалля.

У межах парку росте майже 1700 видів рослин, з них близько 300 - ендемічні та субендемічні подільські види, а також реліктові та рідкісні рослини. Фауна налічує 55 видів ссавців, 214 — птахів, 10 — плазунів, 11 - земноводних та низку видів безхребетних тварин, які ще потребують детальних досліджень. До Червоної книги України занесено 60 видів рослин та 85 тварин (з них 14 - ссавців, 26 - птахів та 45 - комах).

Та й взагалі, нам є чим пишатися. На території парку знаходяться 127 об’єктів природно-заповідного фонду України: 15 заказників загальнодержавного значення, 4 пам’ятки природи загальнодержавного значення, 18 заказників місцевого значення, 3 парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, 87 пам’яток природи місцевого значення, заповідне урочище, ботанічний сад, зоологічний парк місцевого значення. Такі об’єкти, як Смотрицький каньйон та Бакотська затока охороняються відповідно до міжнародної Рамсарської конвенції як середовище існування водоплавних птахів. Заказник загальнодержавного значення Китайгородське відслонення є всесвітньовідомим еталонним розрізом силурійських відкладів та розвитку осадових порід першого середньоземноморського ярусу. А ще унікальні Чотири кавалери, заказник «Чапля», Сатанівський заказник, де в штольні с.Іванківці живе велика кількість кажанів…

- Олеже Йосиповичу, після того, як НПП «Подільські Товтри» став одним із природних чудес України, варто очікувати на появу нових туристів. Якщо охочі до вражень та відпочинку люди забажають повністю оглянути Товтри, скільки часу їм доведеться витратити?

- Це питання, на яке важко одразу дати відповідь. Перш за все, варто враховувати вид транспорту та те, що вони захочуть побачити на своєму шляху. Якщо оглядати частину Дністровського каньйону, то це мінімум 4 години на теплоході. Якщо рухатися в напрямку Сатанівської перлини Городецького району, то доведеться подолати понад 100 км шляху.

Загалом, на території нашого парку можливі практично всі види відпочинку. Це, в першу чергу, різноманітні туристичні маршрути – піший, водний, автомобільний, кінний, лижний.

Загальнооздоровчий відпочинок, екскурсії, дельта-парапланеризм, мандрівка на повітряній кулі, любительські промисли (збір грибів і ягід, рибальство, мисливство), кліматичне і бальнеологічне лікування. Ми маємо надзвичайно гарні місця відпочинку в районі сіл Сокіл та Гораївка, де розмістили свої візит-центри. За цілком символічну плату – 2 гривні з людини та 4 гривні з автомобіля, можна відпочити скільки забажаєш. Плануємо відкрити ще кілька таких візит-центрів. Поблизу с.Бакота, нині більш відомого своєю архітектурною пам’яткою – скельним монастирем – мріємо утворити долину тюльпанів. Гадаю, це буде неперевершено!

- А чи не стануть добрі наміри гарно вимощеною дорогою у пекло, коли ті ж туристи, намилувавшись природними витворами, залишатимуть після себе не менш вдалі витвори, але вже з бруду і сміття?

- Вовка боятись, в ліс не ходити. Та й, сподіваємося, здоровий глузд все-таки переможе. Не заперечуватиму, що й досі стикаємося з цією проблемою. Проте в створених візит-центрах територія підтримується в чистоті. Наші працівники ретельно за цим слідкують. Та й останнім часом підвищився рівень свідомості пересічного туриста, який вже не залишає після себе гору сміття, навпаки, приводить до ладу вибране для відпочинку місце, адже планує наступного разу повернутися сюди ще раз.

- Олеже Йосиповичу, якщо турист сьогодні залишив невеличку купку сміття – то це одне, адже її завше можна прибрати. Проте, що робити з природоохоронними об’єктами, пошкодження яких призведе до змін чи навіть до повного знецінення?

- На сьогоднішній день це питання й досі залишається без відповіді і не має чіткого законодавчого механізму врегулювання. З одного боку, об’єкт відноситься до національного природно-заповідного фонду, і ми безпосередньо займаємося ним, а, з іншого боку, є господар, наприклад, лісове чи якесь певне комунальне господарство. Така колізія в законодавстві не дає можливості повністю контролювати ті чи інші процеси та вберегти природу від руйнації. Всі ми бачимо, як вплинула вирубка лісу в Карпатах на нинішній стан навколишнього середовища. Тож варто не забувати про те, що до будь-чого, майстерно зробленого природою, потрібно ставитися з шаною та повагою.

- Поза сумнівом під час Інтернет-голосування Ви віддавали свій голос за рідний природний парк, та чи були ще об’єкти, яким дарували свої симпатії?

- Звичайно. Перш за все, це Дністровський каньйон, який розтягнувся на чотири області – Івано-Франківську, Хмельницьку, Тернопільську та Вінницьку. Унікальна за своїм розміщенням та характеристиками є Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент. Там все зроблене руками природи, жодного людського втручання. І, звичайно ж, заповідник «Асканія-Нова», в якому збереглася велика кількість зникаючих видів рослин та тварин.

Переконаний, що це велика честь бути в списку лідерів та розділяти перемогу з найкращими природними чудесами України. Сподіваємося, що незабаром наш край поповниться ще одним чудом, але вже духовним. В жовтні цього року має стартувати нова акція «7 духовних чудес України». Нині ми готуємо для участі в цій акції матеріали по «Залишкам скельного монастиря літописного міста Бакота», який наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 2 червня 1999 р. занесений до Державного Реєстру Національного культурного надбання.

© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

Комментариев нет: