Страницы

07.10.2008

Із року в рік: й рік туризму, й рік книги по-українськи


Указами Президента 2008 рік в Україні було оголошено Роком туризму і курортів, а також Роком підтримки національно усиновлення.

Але постає питання: яким буде 2008 рік для цих питань та сфер діяльності?

Роком розквіту та розвитку туризму та курортів в Україні, чи роком занепаду та знищення цієї галуззі, а можливо взагалі нічого не зміниться?

Щоб отримати відповідь на це запитання потрібно, подивитися, що було з тими сферами, які були проголошено пріоритетними для України в попередні роки та як вирішувалися важливі проблеми для українського суспільства.

Тому, я пропоную, такий невеличкий екскурс в попередні 7 років:

2001 рік оголошено Роком охорони здоров’я населення України

Що сталося з охороною здоров’я населення в той пріоритетний рік?
Провели декілька показових заходів і все. Хіба лікарі стали краще лікувати, чи може появилося в лікарнях сучасне обладнання, або повністю забезпечуються хворі ліками? НІ!

Можливо провели реформу в охороні здоров’я та ввели систему страхової медицини? Чи збільшили оплату праці медичним працівникам до належного рівня? Нажаль, ні.

Жодне з цих питань не було вирішено позитивно. Ми можемо зробити висновок, що 2001 р. був для охорони здоров’я України був БЕЗРЕЗУЛЬТАТИВНИЙ.

2002 рік в Україні оголошено Роком боротьби зі СНІДом

За приблизними даними в 2002 р. в Україні кожен 50-й віл-інфікований, а кожен 130 має СНІД. Чи було в 2002 р. зупинено епідемію СНІДу? Нажаль, знову НІ. Більше того СНІД розповсюджується на території України швидше. Україна за темпами росту захворюваності на СНІД займає перше місце в Європі.

2003 рік оголошено Роком людей з інвалідністю

Що було зроблено в 2003 р. для людей з інвалідністю? Чи було встановлені пандуси для інвалідів (до речі навіть в більшості ЖЕКів, органів місцевого самоврядуванні, відлуннях Пенсійних фондів не пристосовані для інвалідів)? Нажаль, ні в 2003 р., ні в наступні роки цього зроблено не було.

Не створено спеціальні гуртки для інвалідів, не забезпеченні люди з особливими потребами роботою. Більше того інваліді не мають навіть відповідного медичного забезпечення.

2003 рік оголошений Роком культури в Україні

А що було зроблено в тому ж 2003 р. для культури? НІЧОГО. Як були в занепаді клуби, бібліотеки, музеї так і зосталися. Скільки було випущено повнометражних фільмів в 2003 р.? Всього 1, а в попередньому 2002р. -10. Можна таких прикладів наводити по інших галузях культури дуже багато. Отже, і для української культури 2003 рік став дійсно «роковим».

2004 рік Указом Президента оголошено Роком сім’ї

Сім’я - основа із основ. Що було зроблено для сім’ї в Україні? Тут ради справедливості, можна сказати, що дійсно проводились різні заходи. Але навряд поменшало насильства в сім’ї, розлучень тощо. Наприклад, на насильство в сім’ї правоохоронні органи майже не реагують. А більше того багатьох сім’ях на грунті політичних подій осені 2004 р. – виникали сварки, почастішали випадки, коли сім’ї розпадалися.

2005 рік був оголошений Роком ветеранів в Україні

Що було зроблено в 2005 р. для рятівників-визволителів українського народу? Була здійснена одноразова подачка та підвищено пенсію на сотню гривень, так дійсно це щось порівняно з попередніми роками.

2006 рік було оголошено роком захисту прав дитини

Взагалі українським народом та владою ніякого захисту прав дитини фактично немає.

2006 рік оголошено Роком села

Село колиска українського народу. Село – це годувальник. Але в 2006 р. не було нічого зроблено для покращення життя в селі, та для його розквіту (відродженню) Не вирішено питання з землею, зокрема не створено Земельного кадастру, не має відповідної законодавчої бази, а в той час землю розпродують за копійки на чорному ринку. В селах залишаються в занепаді більшість клубів, ФАПів та амбулаторій (немає простих ліків) тощо.

2007 рік в Україні було оголошено Роком української книги

За оцінками експертів, частка національного продукту на ринку книжки України складає 7-10%. Цією цифрою стає зрозуміло стан української книги.

Ми можемо зробити висновок, що більшість попередніх оголошених пріоритетних років були провальними або безрезультатними. Постає логічне питання. Хто винен? На мою суб’єктивну думку вині чиновники середньої ланки, зокрема на місцевому рівні, які є в переважній більшості своїй корумпованими.

2008 рік проголошений Президентом України Роком туризму і курортів в Україні і нам тільки зостається сподіватися, що 2008 р. стане дійсно Роком розквіту туризму в Україні. Адже Україна має унікальний туристичний потенціал – це історично-архітектурний, природній тощо.
2008 рік оголошено Роком підтримки національного усиновлення.

Але постає питання: яким буде 2008 р. для цих питань та сфер діяльності?

Роком розквіту та розвитку туризму та курортів в Україні, чи роком занепаду та знищення цієї галуззі, а можливо взагалі нічого не зміниться?

Що буде з українськими сиротами? Чи отримають свою сім’ю, чи залишаться в сиротинцях, школах-інтернат, а можливо взагалі будуть жити на вулиці?

Є сподівання, що все стане дійсно на краще, і хоча б декілька тисяч дітей отримають своїх батька та маму.

Підводячи риску під цим дещо сумним календарем, так і хочеться висловити думку, що вся Україна врешті решт хоче отримати своїд дбайливих татусів і матусь і в туризмі, і в книговиданні і в інших галузях опеченої болем країни.


© Новина підготовлена для розміщення Бізнес-блог-регістратором
ТУТ МОЖЕ БУТИ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ МЕРЕЖЕВИЙ РЕСУРС
Розміщення посилання на Ваш інформаційний профіль платне

Комментариев нет: