Страницы

11.10.2011

Провідні туроператори застрахували українських туристів



10 жовтня у прес-центрі «Український час» ЦДКС «Український дім» з нагоди відкриття VII Українського туристичного форуму відбулась прес-конференція на тему: «Добровільне страхування туроператорами відповідальності перед туристами -український досвід» за участю:

- Йосипа Андрика, президента Асоціації лідерів турбізнесу України (АЛТУ),
- Олександра Новіковського, віце-президента АЛТУ з питань виїзного туризму,
- директора туроператора «Туртесс Тревел», Володимира Щупака,
- члена Президії АЛТУ, директора туроператора «ТІЛ Україна»,
- Тетяни Прокопенко, члена Президії АЛТУ,
- директора туроператора «Корал Тревел»
- представників інших туроператорів, що застрахували свою відповідальність.

Підбиваючи підсумки сезону, учасники наголосили, що характерною ознакою кожного туристичного сезону в Україні є «призупинення діяльності» та «неможливість виконання обов'язків перед туристами» туроператорами і турагентами. Як наслідок, за останні два роки від подібних явищ постраждало щонайменше 5 тисяч туристів і близько сотні турагентів, збитки яких досі не відшкодовані.

Чинне законодавство України у галузі туризму не передбачає відшкодування збитків туристу на випадок так званого «призупинення діяльності», а лише «внаслідок порушення процесу про визнання його банкрутом». Втім, за всі роки існування Закону України «Про туризм» нікому так і не пощастило отримати вказаних компенсацій.

Поки зазначена проблема не врегульована на законодавчому рівні всі туроператори АЛТУ, 20 компаній, частка яких оцінюється у 70% у виїзному і у понад 30% у внутрішньому туризмі, ухвалили рішення про страхування своєї відповідальності. Також АЛТУ ініціювала створення реєстру соціально-відповідальних туроператорів, які застрахували свою відповідальність перед туристами і партнерами.

Реєстр, розміщений на сайті АЛТУ - altu.com.ua, покликаний сприяти туристам у свідомому виборі постачальника туристичних послуг.

Учасники прес-конференції закликали всіх туроператорів України до соціальної відповідальності перед туристами і партнерами, а туристів - купувати тури у турагентів зі «Знаком якості АЛТУ». Так, станом на жовтень 2011 р. право використовувати цим знаком здобули 305 турагентів.

Комментариев нет: